Květoslav Šimek
10. května 2022 • 10:37

Nahradit Varaďu? Takřka nemožné, ale Oceláři začali dobře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG KVĚTOSLAVA ŠIMKA |  Nahradit na trenérské střídačce Václava Varaďu? Po třech mistrovských titulech v řadě za sebou a pěti veleúspěšných sezonách v roli hlavního kouče Ocelářů takřka nemožný úkol. Nereálný. V současné chvíli na české scéně prostě nenajdete lepší a úspěšnější personu. To je holý fakt. Pánové Radim Rulík, Josef Jandač, Miloslav Hořava, Vladimír Růžička, Jaroslav Modrý, Martin Pešout nebo Pavel Patera, doufám, prominou. Přesto si dovolím tvrdit, že se to zástupcům třineckého klubu v rámci možností povedlo. Varaďovu práci, a samozřejmě i práci asistentů Marka Zadiny a Aleše Krátošky, oficiálně přebírají Zdeněk Moták a Vladimír Országh. Nejlepší možná volba pro Třinec. Z několika důvodů.



1. Vztah k regionu. Moták pochází z Ostravy, rodný kraj má zmapovaný dokonale. I jeho specifika a reálie. Je doma, o motivaci tedy víc. A doma je svým způsobem i Országh, protože třinecký klub má historicky velmi silnou vazbu na Slovensko a slovenské hráče. Ostatně i majitel a prezident klubu Ján Moder pochází ze Slovenska.

2. Zkušenosti i charisma. Moták možná nemá na první dobrou tak zvučné jméno jako někteří jeho trenérští kolegové. Přehlížený je neprávem. S Mojmírem Trličíkem například senzačně dovedli Vítkovice do finále právě proti Třinci v sezoně 2010/11. Čtyři roky pracoval jako asistent ve Spartě, dvakrát z toho bylo semifinále (2014 a 2015), jednou stříbro (2016). Se Spartou bral i stříbro z Ligy mistrů (2017), tak daleko se ani Oceláři ještě nedostali. A velmi slušnou práci odváděl v Olomouci.

Országh byl podobně jako Varaďa úspěšný a respektovaný i na ledě jako hráč. Získal titul mistra světa, prosadil se v NHL. A navzdory nízkému věku už pochytal řadu trenérských zkušeností. Třeba Vladimír Vůjtek si ho u slovenské reprezentace nemohl vynachválit.

3. Umí i s hvězdami. Přesvědčit hráče o správném směru cesty je pro každého trenéra klíčové. Pokud hráče nezískáte na svoji stranu, může být u týmu kdokoliv a neuspěje. Varaďa tohle uměl špičkově, hráči za ním šli v jednom šiku. I největší hvězdy potlačily vlastní ego ve prospěch celku. Moták už v Olomouci dokázal, že tohle umí. Irgl či David Krejčí budiž klíčovým důkazem.

I tak je jisté jedno: nový trenérský tandem čeká v Třinci těžká šichta.Znovu se pozmění úspěšná osa týmu, odcházející opory budou chybět. Hráči, nově příchozí i stávající, si budou zvykat na nový styl práce trenérů, nový způsob komunikace, nové koučování. Nic snadného. Ale Moták s Országhem jsou schopni výzvu a těžkou misi zvládnout.

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud