Květoslav Šimek
28. dubna 2023 • 19:42

Nejpřekvapivější zlato Ocelářů. Kredit a uznání trenérům, mohli jen ztratit

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ KVĚTOSLAVA ŠIMKA | Nejpřekvapivější. Jiný výraz pro pátý titul v hokejové historii třineckých Ocelářů použít nelze. A to hned z několika důvodů. Za prvé: ke zlatu se zatím ještě nikdo z předkola prokousat nedokázal. Za druhé: nikdy dřív, snad jen během výlukové sezony 2004/05, nebyly extraligové týmy tak našlapané a vyrovnané. Za třetí: náročné hledání cesty po zlaté éře Václava Varadi.



Zaútočit na mistrovský pohár z šesté příčky po základní části? Nevídané. Jasně, Kometa dřív ráda a poměrně úspěšně útočila ze zadních pozic, ale takový kousek nikdy dřív v historii nezvládl ani tým Libora Zábranského.

Oceláři měli hrubě nevydařený rozjezd i konec základní části. Ne, že by vyloženě ztráceli herně, ale výsledky neměli. Po klopýtavém závěru dlouhodobé části by na Oceláře málokdo vsadil. I Jakub Voráček otevřeně hlásil, že Třinec bude mít velké problémy se vůbec v předkole prokousat přes rozjetý Litvínov.

Startovací pozice do play off tedy nic moc.

Další věc – konkurence. Po návratech osobností z ruské KHL byly extraligové mančafty našlapané. Zejména Pardubice poskládaly špičkový tým a v rámci stoletých oslav klubu si otevřeně daly poměrně jasný cíl – titul. Základní část tomu odpovídala, jízda Dynama byla dechberoucí. Oceláře za sebou nechalo o propastných 28 bodů!

Do toho hladová Sparta, nabušené Vítkovice, ambiciózní Mountfield, nebezpeční Liberec, Kometa i Mladá Boleslav, nenápadný, ale silný Litvínov, nepříjemná Olomouc, Vary, Plzeň. Bez přehánění - každý tým měl respekt, kvalitu, schopnosti.

S čím se ovšem museli Oceláři vyrovnávat především, byl odchod trenérů Václava Varadi a Marka Zadiny. Tedy klíčových strůjců zlaté mašiny. K tomu odešli Tomáš Kundrátek, David Musil, bratři Kovařčíkové. A dotáhnout uvažované posily Pánika, Skleničku, Krejčíka, Zámorského, Kloka nebo Gazdu se z různých příčin nepodařilo.

Tady je třeba dát kredit a uznání novým šéfům lavičky. Zdeněk Moták a Vladimír Országh mohli v uvozovkách jen ztratit. Převzít tým, který tři roky za sebou vyhrál titul? V takovém případě bývá náhled na práci následovníků poměrně jasný. Kdyby se neuspělo, je to čistě jejich vina. Pokud se dařit bude, je to jen dozvuk práce předchozích trenérů.

Takhle to ale brát nejde. Moták s Országhem si museli získat kabinu, dostal hráče na svoji stranu. Přesvědčit je, že nechtějí úspěšný model překopávat od základů, jen aby si budovali své jméno. Štěstí měli v tom, že zkušená osa týmu má „zdravé jádro“. I náhled na hokej. „Ti kluci jsou chytří,“ opakoval v sezoně několikrát Zdeněk Moták.

Ukázalo se, že nemluvil do větru. Právě chytrost a zkušenosti Oceláři v play off ukázali. Dostali se tak přes Litvínov, Spartu, Pardubice i Hradec Králové. Nedominovali, ale účelně zvládali klíčové momenty. Proto jsou mistry extraligy. Zaslouženě.

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud