Ladislav Vízek
30. ledna 2019 • 14:37

Už loni jsem v Dubaji slyšel: Láďo, Stanciu sem půjde! A je to tady

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před nedávnem jsem Nika Stancia nazval žoldákem. Aby nedošlo k mýlce, nemyslím si, že žoldák je v principu ošklivý slovo. Někdo má život takhle nastavený, jde jen po výdělku, člověk se na něj nemůže zlobit. Každý je svého štěstí strůjcem. Ovšem Rumun následně vydal prohlášení, že je odhodlaný pro Spartu vyhrát nějakou trofej. No, samozřejmě jsou to kecy, naprostý cancy. 



Už v listopadu, když jsem se v Dubaji ženil, mi Ivan Hašek vypravoval, jaká je v zemích na Blízkém východě po Stanciovi poptávka a že když si pánové v dlouhých hábitech něco usmyslí, tak to dotáhnou do konce. Ivan mi doslova říkal: „Láďo, ten půjde sem. Uvidíš. Ve Spartě na jaře hrát nebude.“

A je to tady. Horká novinka musí sparťany bolet. Stanciu byl jedním z mála zahraničních hráčů, které fanoušci brali. Nenadávali na něj. On je kopáč, skvělej fotbalista, byť má také svoje mouchy. Do začátku ligy zbývá půldruhýho týdne. Odchod hráče takového kalibru musí Spartu nutně poznamenat, ať si každý říká, co chce.

Stanciu byl gólovej, měl fantastickou techniku a dokonale zmáknuté standardní situace. Uměl z nich trefit šibenici. Gólmana přečůrat. Trochu, ale vážně jen trochu, mi připomínal Tondu Panenku . Ten také uměl v Ďolíčku z trestňáku trefit neskutečný góly. Přiznávám, že na Stancia jsem se těšil. Umí rozdávat radost, ale potvrdil nálepku žoldáka.

V přípravě hrál na pozici podhrotového hráče. To mu evidentně svědčilo. Vypadal tam zajímavě a mnohem víc nebezpečně. Sparta z něj konečně mohla vytřískat potenciál. Leč už k tomu nedojde. Z čistě sportovní stránky Letenské opouští výborný fotbalista a náhrada nikde. Bořek Dočkal sice s klubem ve Španělsku trénuje, ale jeho příchod údajně není na spadnutí. Nevím, nevím… Aby Spartička na jaře zase nefňukala.

Nicolae Stanciu si podle Radoslava Kováče počíná v tréninku velmi dobře, pořád zůstává hráčem Sparty
Nicolae Stanciu si podle Radoslava Kováče počíná v tréninku velmi dobře, pořád zůstává hráčem Sparty

V pátém klubu soutěže je sice množství kvalitních hráčů, ale třeba mladej Hašek nebo Frýďas kvalit Stancia nedosahují ani z poloviny. Pak tam máte zpovykanýho Kangu, o kterém nikdo neví, co bude na jaře zase provádět a jestli se nevykartuje na půl sezony. Kurňajs, být sparťanem, odchod klíčového hráče rumunské reprezentace by mě moc a moc mrzel.

Ve Sportu jsem četl rozhovor s generálním ředitelem Sparty Františkem Čuprem. To je ekonom, moc fotbalu nerozumí, to je z jeho odpovědí evidentní. Co se týče vědomostí, má před ním Daniel Křetínský velikej náskok. Mluvil víc jako byznysmen než člověk, který ví, jak Spartu vytáhnout z kaše.

Z druhé strany, se Stanciem se Čuprovi povedl super byznys. V tom je zřejmě silnej. Rumunskýho Drákulu koupili za sto milionů, prodali za dvě kila. To klobouk dolů. Hned tím mírně zalepí ty obří krátery v kase, Stanciovi nebude muset každý měsíc posílat na účet těžký miliony. Sparta prostě musí přemýšlet i ekonomicky. Nemůže se donekonečna pohybovat v obřích ztrátách. Ona velmi významně devalvovala český trh, průměrné fotbalisty neuvěřitelně přeplácela, což je nejen ve sportu cesta do pekla. Teď se na Spartě snaží z podzemí vylézt. Na jaře ji budu pečlivě sledovat. Zase to bude pro všechny lidi největší téma.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud