Ladislav Vízek
12. června 2019 • 20:30

Šilhavého emoce? Jako by prošel nápravnou skupinou. A teď dobýt Balkán!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bulharsko 2:1, Černá Hora 3:0. Taky vám reprezentace udělala radost? V evropské kvalifikaci stihla dvě důležité výhry a nejen mě bavila pohledným fotbalem. Stejně to viděl třeba Horst Siegl nebo Tonda Panenka, když jsme se potkali na golfu. I další experti chválili, že se na hru nároďáku dalo koukat, což nebyla vždycky úplná samozřejmost. 



Repre byla ve složitý situaci, bezpodmínečně musela dvakrát vyhrát. Šest bodů bylo povinných, tým se potřeboval rehabilitovat za výprask v Anglii a hlasitě si říct o druhé postupové místo. Jenže když musíte, bývá to často ošidné a svazuje vám to nohy. Jsem rád, že se to v případě nároďáku tentokrát nevyplnilo, i když s Bulharskem musel hned od začátku otáčet zápas.

Líbilo se mi, že mezi Bulharskem a Černou Horou nebyly žádný změny v sestavě. Točit hráče je moderní, ale ne vždycky prospěšné. Jarda Šilhavý si zaslouží pochvalu: ukazuje, že je vážně trenérem pro reprezentaci. Taky jste si všimli, jak je Jarouš najednou impulzivní? Bejval spíš klidnější, ale na lavičce nároďáku jásá a ukazuje emoce, jako kdyby prošel nějakou nápravnou skupinou. 

Totéž se týká i hráčů. Obránci si rozuměli, záloha postavená na slávistech byla efektivní a strhla zbytek týmu. Tahle parta má jednu velkou přednost: hráči jsou pracovití. Nejsou to fotbaloví géniové, ale jdou na plac s kuráží a svižně to odběhají. To je hodně zásadní předpoklad k úspěchu. 

Moc příjemně mě překvapil probuzenej kanonýr Schick. Je to hráč, od kterého se hodně čeká, a teď to konečně ukázal. Hrál se zápalem, což u něj moc nebývalo zvykem. Odměnil se slušnou gólovou porcí, máme zaděláno na velkou hvězdu. Stejně mi ale vedle něj někdo chybí.

Schick: Klima v reprezentaci se pročistilo. Hrajeme koukatelný fotbal, je to správná cesta
Video se připravuje ...

Víte, že jsem hodně ofenzivně založenej, a i historie mi dává za pravdu. V útoku reprezentace vedle sebe často hrály dva výrazný typy, naposledy Koller s Barošem. Schick je vpředu sám, i když se s tím popral dobře. Problém je, že momentálně nemáme tolik použitelných útočníků, vedle Patrika by mohl hrát maximálně čahoun Kozák. 

Trochu mě mrzí řeči o tom, jak byli hráči po zápase vyšťavení. Sáhli jsme si na dno a tak dále… Takhle jsme za našich časů nemluvili: kluci jsou mladí a měli by být rádi, že hrají. Navíc za nároďák. Zápasy jsou vždycky lepší než trénink, s touhle mantrou vyrůstají generace fotbalistů. 

Jsem zvědavej na září a výjezd na Balkán, snad tam Schick a spol. poslední výkony potvrdí. Venku bude všechno proti nám a dobrá nálada může rychle vyprchat, ale kluci teď nabrali sebevědomí. Zvedají se a jdou si za druhým místem. Ovšem hned první mise bude pekelně těžká: neznámé Kosovo ještě před pár lety nebylo na mapě a navíc je jen o bod za námi. Už se nemůžu dočkat! 

Když dovolíte, zastavím se ještě u nešťastný Jihlavy, která chce nechat opakovat baráž s Karvinou. Frustraci na Vysočině naprosto chápu: hrozně chtěli do ligy, ale po zásahu sudích cítí křivdu. Můj názor? Tušil jsem, že opakování baráže nahoře neprojde, českej fotbal není na velká gesta a opravování omylů zvyklý. Ovšem vždycky je potřeba to nějak zkoušet, nesmí se mlčet. Zároveň se ale o Jihlaváky budu v příští sezoně bát, aby na svoji odvahu nedojeli. Všichni víme, jak to tady chodí. 

Klepali jsme se proti Bulharům až do konce, ale ukázal se charakter týmu, těšilo Šilhavého
Video se připravuje ...

Schick zařídil další výhru! Češi jsou zase blíž Euru, přejeli Černou Horu 3:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud