Luboš Brabec
21. prosince 2021 • 19:15

Hráčů zhruba jako Frölunda... Český hokej dál v NHL vyklízí pozice

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko je země ve střední Evropě, která jednou vyhrála olympijský hokejový turnaj a dvanáctkrát se radovala z titulu mistrů světa, z toho šestkrát jako samostatná reprezentace. HC Frölunda je klub z Göteborgu, pětinásobný vítěz švédské nejvyšší soutěže. Co mají teď společného? Ne až tak rozdílný počet zástupců v NHL. V tomto ročníku zasáhlo do zápasů elitní ligy 31 Čechů a 24 hokejistů, kteří do zámoří přišli z Frölundy. Desetimilionová země versus půlmilionové město.



Byť v létě díky nováčkovi ze Seattlu přibylo pracovních míst, český hokej dál v NHL vyklízí pozice. Počet jeho hráčů klesl na nejnižší číslo od sezony 1994/95 – tehdy ale zámořskou ligu hrálo o šest klubů míň a na Evropany se stále ještě pohlíželo s nedůvěrou.

Samozřejmě, NHL nemá za sebou ani polovinu programu a je tady pár adeptů, kteří můžou českou bilanci kosmeticky upravit. Na farmě na šanci čekají Michal Kempný nebo Lukáš Dostál, po operaci se dává dohromady Jakub Vrána .

Samozřejmě, pouhé seznamy jmen nejsou všeříkající. Tahle statistika nerozlišuje opory mužstev od těch, kdo dostávají šanci na pár střídání, nebo po několika dnech zamíří zpátky do AHL.

Samozřejmě... podobným způsobem bychom se mohli dál chlácholit, že sklenice je stále z jedné čtvrtiny plná, nikoli už ze tří čtvrtin prázdná. Jenže optimistický není ani pohled na individuální výkony.

Mít šest brankářů v NHL je rozhodně fajn. Nikdo z nich však není nezpochybnitelnou jedničkou týmu (pravda, Petr Mrázek o tohle privilegium přišel v Torontu kvůli zranění).

Sedm beků je díky návratu Andreje Šustra o jednoho víc než v minulé sezoně, ale zároveň čtyřikrát míň než před dvaceti roky! Pouze jeden z nich ( Filip Hronek ) dostává na ledě v průměru přes dvacet minut na zápas.

Útočníci? Žádný není v elitní padesátce kanadského bodování, v TOP 100 se drží aktuálně pouze tři ( Tomáš Hertl , Jakub Voráček , David Pastrňák ).

A konečně, ani jeden Čech se zatím nevešel mezi hvězdy týdne a měsíce vyhlašované vedením NHL. Frölunda už měla oceněné dva zástupce.

I tahle neveselá bilance je důkazem, že sesun českého hokeje se nezastavil. Někdejší nápad vydat se metodicky švédskou cestou se možná brzy změní na přání udržet krok s jedním klubem z Göteborgu.

A nebude to snadné. Za minulé čtyři drafty se Frölunda může chlubit jedničkou a čtyřkou celkového pořadí, český hokej měl takhle vysoko umístěné talenty naposledy v minulém století...

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud