Lukáš Tomek
21. dubna 2016 • 19:41

Rozhodčí jako popravčí zbraň? Tohle musí s novou ligou skončit!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Pelta před pár dny naznačil, že se spuštěním samostatné ligy v létě vznikne i nová komise rozhodčích, která může snad leccos změnit k lepšímu. Jarní část fotbalové ligy jasně naznačuje, že je to věc naprosto nejvyšší priority. Neregulérní góly, nepotrestané hrubé fauly, tendenčně vedené zápasy, chybně odpískané pokutové kopy a nakonec i manipulativní chování současné komise nově vedené Miroslavem Tulingerem – to všechno se stalo šíleným koloritem fotbalového jara. Jen jednou to byl Kocourkov na Dukle, před tím Patákov ve Zlíně nebo Lerchov v Olomouci...



Ano, část otrlých fanoušků už je na to zvyklá a ani tohle divadlo ji od fotbalu neodradí. Buď ho mají natolik rádi, anebo naopak nic než fotbal nemají. Na druhou stranu ale stále více lidí cítí čím dál větší frustraci a je jen otázkou času, kdy se jejich pozornost upne na něco jiného (pokud se tak už nestalo). Pocit, že sledujete předem domluvené divadlo, jde přímo proti principu sportovního zápolení. Stejně jako způsob, kterým se především některé menší kluby zoufale pokoušejí proti zvůli rozhodčích a těch, kteří je řídí, chránit.

„Nejhorší jsou tendenčně vedené zápasy, v nichž nutně nemusí být ani velký zářez,“ řekl nám nedávno jeden z prvoligových trenérů. „Že sudí přijel se zadáním, poznám po pár minutách. Někdy i proto, že hráče na hřišti sprostě provokuje. Často pak o přestávce v kabině nerozebíráme taktiku na soupeře, ale na rozhodčí. Kolem vápna pak například chci, aby kluci hráli skoro bezkontaktně. Ať jim nedáme záminku. A přitom fotbalový trend je úplně opačný. Hrát agresivně, dostupovat do soubojů. Samotnému je mi pak smutno z toho, co tu hráče kvůli rozhodčím vlastně učíme,“ dodával.

Ovlivnění pro Spartu! Podívejte se, jak šéf sudích popisuje chyby na Dukle
Video se připravuje ...

Sudí, coby efektivně využívaná popravčí zbraň pro uplatňování vlivu, tu prostě deformují prostředí na všech frontách. Nejhorší pak je samozřejmě naprosto otřesená důvěra na lince fotbal – fanoušci.

Pokud se v tomto směru má něco pohnout, musí nová komise rozhodčích od základu změnit způsob svého konání. To, že Miroslav Tulinger po zápase Dukla – Sparta bleskurychle předstoupí před novináře a rozklíčuje všechny situace, je určitě správné. Otázka je, proč toto komise nedělá pokaždé. Proč takto aktivně nerozebírala Lerchův karetní mariáš nebo Patákův zlínský výlet? Možná proto, že tito sudí patří narozdíl od Kocourka do takzvané plzeňské skupiny Berbrových oblíbenců.

A dostáváme se k dalšímu bodu – nová komise musí sudí sjednotit. Žádná plzeňská parta a pár „partyzánů“ z minulé doby, ale jeden šik profesionálních rozhodčích, kterým se měří v každé chvíli stejným metrem. Ať jde o Spartu, Plzeň, Slavii, Bohemku nebo Zlín.

Že to s touhle bandou ovlivněnou berbrovským viděním fotbalu nepůjde? Ale ano, půjde. Pokud bude stát v čele nové komise dostatečně odhodlaný muž s morálním kreditem a dá sudím rozhodně najevo, že teď už se vyplatí pískat férově, protože jinak rozhodčí čeká utrum a s ním spojená nula na kontě finančních odměn, většina mužů v černém si vybere správně. Peníze jsou pro řadu sudích zásadní zdroj příjmů a zásadní motivace. Dokonce větší než strach z "taťky"... Jen bude třeba tohle stádečko permanentně a bedlivě hlídat.

Zásadně k větší transparentnosti a důvěře navíc může nové komisi pomoci technika. Jednak zavedení videa a pak také mikroporty pro rozhodčí. Ať je slyšet, jak komunikují při přerušené hře s hráči i mezi sebou. Proč by právě toto mělo být utajené? V hokeji, ragby či v americkém fotbale to funguje znamenitě. Navíc by to byl jasný vzkaz fanouškům, že liga chce být opravdu transparentní a čistá.

Příští měsíce ukážou, zda se samostatná liga na tuto cestu změny vydá. Zda bude mít sílu na to zpřetrhat některé kořeny, které nejen že fotbal nyní nevyživují, ale naopak ho dusí.

Nové záběry z Dukla - Sparta: Jiráček v ofsajdu, Štetinova NEruka
Video se připravuje ...

Olomouc - Plzeň: Lerch je popleta – dal Hálovi druhou žlutou a nevyloučil ho
Video se připravuje ...

Zlín - Plzeň: Limberský oplácel kopanec Vukadinovičovi
Video se připravuje ...

Zlín - Plzeň: Matějov dostal druhou žlutou za protesty
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Sparta 1:2, rozhodl divoký závěr
Video se připravuje ...

Dukla - Sparta: Rozzlobeného Mareše museli po zápase mírnit spoluhráči
Video se připravuje ...

Dukla - Sparta: Podívejte se na divoký závěr zápasu. Co spustilo melu?
Video se připravuje ...

Dukla - Sparta: Rada dostal červenou, do brány šel Vrzal. Dočkal proměnil penaltu!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud