Lukáš Tomek
25. srpna 2019 • 22:48

Chyby, nepenalta i mizerná nominace. Komise sudích poškozuje ligu i VAR

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sudí Ondřej Ginzel s Pavlem Julínkem nejsou (velmi jemně řečeno) ve formě. Vážně chybovali už před týdnem v zápase Sparty s Baníkem. Přesto byli proti zvyklostem i zdravému rozumu posláni do akce znovu. A opět na zápas Sparty, navíc na horké liberecké půdě. Výsledek? Znovu to skončilo průšvihem. Kdo za něj nese zodpovědnost? Chybující sudí? Ano. Ale ještě daleko více Komise rozhodčích FAČR, která nekompetentními kroky poškozuje věrohodnost FORTUNA:LIGY.



Už před zápasem Liberce se Spartou bylo kolem nominace sudích pořádné dusno. Logicky. Ondřej Ginzel totiž v minulém kole i ve spolupráci s videorozhodčím Pavlem Julínkem pořádně zmastil zápas na Letné. Postupně ušetřil od červené karty hned tři ostravské hráče – Smolu, Kuzmanoviče i Procházku.

Komise rozhodčích dvě vážné chyby připustila, aby vzápětí stejnou dvojici (jen v opačných rolích) nominovala na další zápas Sparty. Velmi kontroverzní rozhodnutí, které nelze vnímat jinak než naschvál, okamžitě vyvolalo vlnu spekulací o jeho důvodu. Mají to ti samí sudí Spartě vrátit, nebo jí jedou znovu sejmout?

Výsledek? Vlastně podle očekávání - velmi tristní. Sudí v nervózním utkání zcela selhali. Nejdříve kupili na obě strany chybu za chybou, aby pak vše vyvrcholilo skandálně odpískaným pokutovým kopem proti Spartě.

Přestože Pavel Julínek mohl na videu dobře vidět, že v souboji Hanouska s Malinským to byl naopak liberecký hráč, kdo nastavil sparťanskému obránci nohu, neváhal ukázat na puntík. Letenské tak i ve spolupráci s Ondřejem Ginzelem poškodil podruhé v řadě.

Největší zodpovědnost za to, že liga opět řeší kontroverzní výkony sudích, však nese Komise rozhodčích FAČR. Ta svými nekompetentními a nedůvěru budícími tahy jednoznačně poškozuje celou FORTUNA:LIGU. Předseda Jozef Chovanec společně se svým místopředsedou Martinem Wilczekem by se nyní měli zpovídat hned z několika věcí.

Proč po minulém utkání nenechali Julínka s Ginzelem nuceně odpočívat za jejich vážné chyby, které jim i vytkli?

Proč udělali nominaci, která předem vzbuzovala vážné pochybnosti, sudí dostala pod tlak, především však podkopávala důvěru v ligovou soutěž?

Proč jimi vedení a proškolovaní rozhodčí podávají opakovaně tak slabé výkony plné hrubých chyb?

Proč jimi vedení, proškolovaní a nasazovaní rozhodčí nedokážou své chyby alespoň napravit díky přítomnosti videa a diskreditují tak i projekt VAR?

Otázek je to spousta.

A vlastně mě napadá ještě jedna - ta nejzásadnější: proč tu rozhodčí řídí komise, která nemá žádnou důvěru veřejnosti ani klubů a na svou práci navíc evidentně nestačí?

Liberec - Sparta: Malinský spadl ve vápně a dostal penaltu, kontakt ale vyvolal sám
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Liberec - Sparta 3:1. Divoký duel plný kontroverzí, další ztráta Letenských
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud