Lukáš Tomek
Premium
7. srpna 2021 • 18:45

Proč fotbal na olympiádu (ne)patří. Kdy se dočkáme elektronického sportu?

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

OVERTIME LUKÁŠE TOMKA | Po každé olympiádě se vede v různých variacích jedna a ta samá debata. Jejím tématem je program Her. A to, které sportovní odvětví už by pro příště pod pěti kruhy nemělo být zastoupeno, a které naopak do rodiny přidat.



Při pohledu do historie zjistíte, že jen čtyři sporty nechyběly v programu LOH od roku 1896 ani jednou. Tři z nich byste nejspíš snadno určili. Atletika, plavání a sportovní gymnastika patří i dnes k hlavním pilířům každé letní olympiády. Tím čtvrtým je v Česku nyní znovuobjevený šerm. Veslování a dráhová cyklistika absentovaly jen jednou, dvakrát pak skoky do vody, střelba a fotbal. A právě o něm dnes bude řeč.

Fotbal je globálně nejrozšířenějším sportem. Přesto si myslím, že v současné podobě nemá v olympijském programu co dělat. Ano, zní to možná šíleně, ale je pro mě kandidátem na vyškrtnutí z olympiády. Turnaj v současné podobě a obsazení je při existenci všech dalších velkých fotbalových podniků pod pěti kruhy zbytečný. Prostě navíc. Na druhou stranu bych si na takovou změnu nevsadil ani zlámanou grešli. Ale pěkně popořadě.

Jak je vůbec možné, že nejsilnější sport má v programu Her podřadné postavení? Za vším je třeba hledat dlouhodobé vymezování hranic mezi mocnými sportovními organizacemi. Mezinárodním olympijským výborem na straně jedné a FIFA a UEFA na straně druhé. A samozřejmě tu jde především o moc a peníze.

Příjmy MOV v olympijských cyklech
Příjmy MOV v olympijských cyklech

Vztah mezi těmito kolosy, které globálně soupeří o finance podobných televizních společností a obřích značek typu Coca-Cola, je křehký. Těžkými zkouškami pak začal procházet především od 80. let minulého století.

Tehdy se do čela MOV postavil Španěl Juan Antonio Samaranch a rozhodl se z Her pod pěti kruhy udělat profesionální podívanou a také mašinu na peníze. Tak trochu i po vzoru FIFA… Ta měla totiž už od 70. let ve svém čele jiného podnikavce – Joao Havelange. Brazilec ze zámožné zbrojařské rodiny startoval v plavání na olympiádě v Berlíně 1936, později byl předsedou Brazilské plavecké federace a členem MOV. Pěkně se nám to tu proplétá…

V roce 1974 však Havelange otočil kormidlem. Vrazil do fotbalu, ve volbách

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud