Martin Hašek
22. června 2013 • 08:00

Věčná dvojka za Dvořákem? Šebrle byl radši nejlepší na světě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řeklo by se, obyčejný kluk z Lanškrouna. Před dlouhými lety seděl Roman Šebrle s kamarádem s lahví vína a snil o tom, že jednou bude nejlepší na světě. Takové sny má asi každý kluk, ale Šebrleho příběh je neobyčejný. On si svůj sen splnil.



Byl to dar, podpořený pílí a dřinou, jak Šebrle sám řekl. Jako mnoho ostatních měl předpoklady, aby se pokusil stát legendou. Jako jeden z mála na to pomyslel a také za tím celou kariéru cílevědomě směřoval. A proto se jí také stal.

Kdo by chtěl být věčně dvojka? Chci být lepší. Až nejlepší. Šebrle to před třinácti lety stále opakoval. Vypadal tehdy jako snílek, protože rok 2000 měl být završením skvělé kariéry Tomáše Dvořáka. On měl uzmout rekordní metu 9000 bodů i olympijské zlato v Sydney. Medaili, stříbrnou, si nakonec překvapivě odvezl jen Šebrle a dnes přiznává, že mu tenkrát chyběla zlatá dravost.

„Kdyby mi někdo řekl, že bude Tomáš první a já druhý, tak bych snad bral i teď,“ hlásil tehdy v Sydney těsně po závodě.

Paradoxně právě tehdy Šebrle získal vítěznou mentalitu. Poučil se a šel si tvrdě za svým. Dalších sedm let bylo jeho velkou jízdou, kterou pořádně až s odstupem docení historie. Nasbíral tituly z olympiády, světových i evropských šampionátů a s osmnácti medailemi si může cvičit krční svalstvo pro formuli 1. Hlavně však lidstvo svýma nohama v Götzisu 2001 přenesl přes hranici 9000 bodů v desetiboji.

Šebrle je Rogerem Bannisterem míle, Usainem Boltem sprintu a Sergejem Bubkou skoku o tyči. Překonal hranici, o níž lidstvo snilo.

Celou jeho kariéru Šebrle provázela rivalita s dalším velkým šampionem Tomášem Dvořákem. Kdysi byla zdravá, v Sydney dokonce Dvořák po závodě bojoval o přezkoumání sporného diskařského přešlapu Estonce Noola, což mohlo Šebrlemu přinést zlato.

Později se oba rozdělili a dnes by spolu asi na pivo jen tak nešli. Což je škoda. Byl to bolestivý vztah, ale nakonec mohou být oba rádi, že se s ním museli potýkat. Oba totiž v důležité fázi jejich kariér posílil. Fanoušci budou vzpomínat na oba a můžou se donekonečna přít, jak by dopadl jejich vzájemný souboj, kdyby se oba potkali na vrcholech své atletické formy, což se paradoxně nikdy nestalo. Hlavně, že tady byli a ukázali svým možným následovníkům, že za svými sny se vyplatí jít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud