8. srpna 2012 • 14:17

Dvořák o Šebrleho smutném konci: Tohle se nedá nikomu vyčíst

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atletický šéftrenér Tomáš Dvořák nevyčítá desetibojaři Romanu Šebrlemu, že nastoupil do olympijského závodu se zraněním, kvůli kterému musel odstoupit hned po první disciplíně. Podle Dvořáka už případná výměna Šebrleho za náhradníka Adama Sebastiana Helceleta nebyla možná.



Trápení, které si na olympiádě v Londýně prožil Roman Šebrle, před osmi lety potkalo i Tomáše Dvořáka. Dnešní atletický šéftrenér na olympiádě v Aténách také doběhl jenom stovku a musel vzdát kvůli zranění kotníku.

„Já jsem si to taky užil. Je to situace, která se nedá nikomu vyčíst,“ říká Dvořák. „Vybojoval si to, chtěl startovat na olympijských hrách a dělal všechno proto, aby mohl. Tělo tu podporu nemělo. A tady to nefunguje tak, že by bylo možné před závodem říct: Tak to nejde a jestli by nemohl jít ten druhý.“

Šebrle si nominaci na olympiádu vybojoval červnovým výkonem 8097 bodů na mítinku v Kladně.

8097. Dvacetiletý talent Adam Sebastian Helcelet dal dohromady 8044 bodů. Oba čeští desetibojaři tak překonali jen B limit mezinárodní federace IAAF, s kterým na Hry do Londýna mohl odcestovat jen jeden z nich. Proto se dostal do nominace Šebrle.

Před dvěma týdny se však Šebrle zranil a ve čtvrtek poslal Dvořákovi esemesku s dotazem, jestli by Helcelet mohl případně startovat místo něho. Limit pro možnou změnu však vypršel o den dřív, kdy se už v Londýně konala technická porada. Od té doby už výměna provést nešla.

„Náhradník s B limitem nemůže být napsaný na individuální disciplínu s B limitem. Je to možné jenom do štafety. Dalo se to řešit jedině před technickou poradou výměnou závodníka,“ vysvětluje Dvořák.

Helcelet je považován za velký talent a ve svém věku má lepší osobní rekord než měli Dvořák i Šebrle.

„On už olympijské hry oplakal. Smířil se s tím, že tady startovat nebude, připravuje se na podzimní část sezony. Myslím si, že stejně nebyl ve stavu, aby tady závodil,“ říká Dvořák, který Helceleta trénuje.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud