Martin Hašek
25. května 2016 • 14:20

Teskný příběh oštěpařky Abakumovové. Z osvalené dívky podvodnice?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ženské oštěpařské finále z olympiády v Pekingu nelze zapomenout. Finský komentátor křičel „Pitkälä!“ a Barbora Špotáková vyrvala na poslední chvíli zlato ze silných rukou ruské soupeřky Marie Abakumovové. Poté, co vyšly najevo zprávy o pozitivním testu Abakumovové právě na Hrách v Pekingu, se tenhle příběh jeví v trochu jiném světle.



Tehdejší Špotákové hlavní rivalka se ocitla na seznamu čtrnácti ruských sportovců, jež usvědčila zpětná kontrola dopingových vzorků, přičemž provinění ještě musí potvrdit druhý test.

Pokud se ale vina potvrdí, tehdejší vyhrocený oštěpařský souboj oficiálně dostane symbolický náboj podobný tomu, s jakým běžkařka Kateřina Neumannová celou kariéru zápolila se značně podezřelými ruskými soupeřkami, které pak byly nakonec usvědčeny.

Vzestup Marie Abakumovové během léta 2008 vykazoval rovněž podivné znaky.

„Takhle osvalený děvče jsem neviděla, lejtka naschvál nechala v teplákách…“ hodnotila Špotáková zjev své ruské soupeřky před olympijským finále v Pekingu, před nímž Abakumovová mezi favoritky nepatřila. Přesto v něm pak přehodila 70 metrů, oproti předchozímu roku se tak zlepšila o víc než šest a půl metru.

Pokud ruskou oštěpařku obviní z dopingu, bude jí odebrána stříbrná medaile z OH
Pokud ruskou oštěpařku obviní z dopingu, bude jí odebrána stříbrná medaile z OH

Myšlenka, že se jí to možná nepodařilo přirozenou cestou, visela ve vzduchu. Ke koloritu vrcholných atletických závodů podobná podezření patří. A jak dokazují poměrně pravidelné pozitivní testy, často se tyto spekulace zakládají na pravdě.

Člověk samozřejmě vždycky doufá v tu lepší variantu. A to se dá ostatně pořád. Až do chvíle, kdy doping potvrdí druhý test, a kdy se zveřejní dopingová látka.

Pokud se výsledky obrátí proti Abakumovové, dostane nový význam věta, která tehdy v české výpravě padla: „Když jí Bára porazila, tak je nám jedno, jestli sypala, nebo ne.“

Jedno to není. Pokud se z Abakumovové vyvrbí podvodnice, Špotákové triumf z Pekingu bude ještě sladší. Ačkoli takovéhle dezerty sportu nikdy neprospívají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud