Martin Hašek
17. května 2022 • 12:37

Mozart nad překážkami! Když Hejnová sundala batoh stresu, létala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sama se těší na nového šampiona svého života, kvůli němuž teď nedopne džíny. České atletice ale zřejmě šampionka jejího kalibru jen tak nevyroste. Zuzana Hejnová ukončila kariéru, v níž dokázala snad i víc, než o čem mohla snít. Pro dvojnásobnou mistryni světa a olympijskou medailistku na 400 metrů překážek byl přitom zlomem moment nejhoršího zklamání.



Seděla tehdy v letadle na ranveji a měla dost času. V červenci 2012 se Zuzana Hejnová vracela z vítězné Diamantové ligy v Monaku a bylo to, jako by se právě znovu narodila.

„Stresovala jsem se zbytečně, nebyla jsem klidná, jak bych měla. Už jsem si to tak nějak ujasnila, že to bude dobrý,“ vykládala do telefonu.

ZUZANA HEJNOVÁ

Narozena: 19. prosince 1986 (35 let)

Největší úspěchy

400 metrů překážek - olympijské hry: 3. místo (2012), 4. místo (2016), mistrovství světa: 1. místo (2013, 2015), 4. místo (2017), 5. místo (2019), 7. místo (2011), mistrovství Evropy: 3. místo (2012), 4. místo (2010), Diamantová liga: celková vítězka (2013, 2015), vítězka 17 závodů

400 metrů – halové ME: 2. místo (2017), 4. místo (2015), juniorské MS: 2. místo (2004), MS dorostu: 1. místo (2003), juniorské ME: 1. místo (2005), 3. místo (2003), ME do 23 let: 3. Místo (2007)

4x400 metrů – olympijské hry: 6. místo (2012), 7. místo (2008), mistrovství Evropy: 3. místo (2012), halové MS: 2. místo (2010), 4. místo (2008), halové ME: 3. Místo (2013), 4. místo (2015)

Pětiboj – halové ME: 7: místo (2011)

OSOBNÍ REKORDY

400 metrů překážek: 52,83

400 metrů: 51,90

400 metrů v hale: 51,27

Halový pětiboj: 4453

Byly to tehdy jen tři týdny poté, co ji na evropském šampionátu v Helsinkách zdrtilo čtvrté místo. Zrovna letos v zimě se paradoxně dozvěděla, že k ní nakonec doputuje bronz kvůli dopingu Rusky Iriny Davidovové. Jenže tenkrát se její sportovní duše trápila. Tehdy medaili neměla a navíc ji porazila Denisa Rosolová, rivalka z tréninkové skupiny Rychlých holek.

Obrovské zklamání, deziluzi a šok z neúspěchu ale Hejnová rychle vstřebala, promluvila si s mistrem Reiki a ujasnila si, co potřebuje mít v hlavě.

„Že mám na to být na úplném výsluní, ale že běžím s batohem na zádech. Že ztrácím energii tím, jak jsem svázaná stresem. V Monaku jsem už nastupovala do závodu naprosto klidná. Úplně jsem se tam cítila, jako když lítám,“ vyprávěla Hejnová.

A opravdu se od té chvíle rozletěla do zlatých let své kariéry. Na olympiádě v Londýně si doběhla pro vysněnou olympijskou medaili. Následoval odchod ze skupiny Rychlých holek trenérky Martiny Blažkové. U Dalibora Kupky ji táhla dopředu silná mužská skupina v čele s létajícím čtvrtkařem Pavlem Maslákem. A odstartovala památná jízda.

Co Hejnová dokázala v roce 2013, vstoupilo do atletické historie. Na překážkách za celý rok ani jednou neprohrála. Zvítězila ve všech třinácti závodech, přirozeně se stala královnou Diamantové ligy. Ale především získala zlatou medaili na mistrovství světa v Moskvě. Šlo o dominanci, která aspoň v tomhle časovém úseku připomínala legendárního Eda Mosese, jenž na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let nepohrál téměř celou dekádu. Za ten rok získala ocenění pro nejlepší atletku Evropy.

V Moskvě vyhrála Hejnová v čase 52,83 sekundy, což už zůstalo jejím „životňákem“. Tenkrát se ale reálně uvažovalo o tom, že její možnosti jsou ještě dál. A světový rekord Julie Pečonkinové se ze vzdálenosti 49 setin nezdál být nepřekonatelným.

To vše padlo následující zimu, kdy si Hejnová zlomila zánártní kůstku a celá sezona skončila v díře. V roce 2015 byla už zase zpátky. Na mistrovství světa v Pekingu využila slabšího roku své disciplíny. Mezi soupeřkami tenkrát čněla nejenom výkony, ale také psychologickou převahou. Z tunelu na dráhu se vydala s několikametrovým předstihem před ostatními.

„Mně přijde, jako když jdou na popravu. Taky z toho mám vítr, ale menší. Jestli si říkají, že běhají o stříbro, pro mě jenom dobře,“ smála se Hejnová.

Stala se tehdy dvojnásobnou světovou šampionkou. Kdo z Čechů to má? Jarmila Kratochvílová. Jan Železný. Tomáš Dvořák. Barbora Špotáková.

A i její odcházení z vrcholu mělo úroveň. Ačkoli už v posledních letech kariéry těžce bojovala se zdravím, stále se držela ve špičce a na důležitých závodech bodovala – na olympiádě v Riu byla o pouhé dvě desetiny čtvrtá, stejně skončila i na mistrovství světa v Londýně a ještě před třemi lety v Dauhá vybojovala páté místo.

Dnes se Američanky Dalilah Muhammadová se Sydney McLaughlinovou přetahují o světové rekordy v kosmických výšinách. To ale Hejnovou nemusí trápit. Měla svoji vlastní éru se svým originálním stylem. Čtvrtkařskou rychlostí, ačkoli stačila na medaili z halového mistrovství Evropy, s nejlepšími Američankami nemohla soupeřit. Jenomže měla svůj trumf.

„Myslím, že mám docela velký cit pro rytmus a techniku překážek,“ říká Hejnová. „Dělala jsem víceboj, kde jsou krátké překážky, s trenérkou jsem je dělala odmala. Techniku jsem se v podstatě nemusela učit a mám cit pro rytmus a nedělám chyby.“

Ten rytmus má Hejnová v sobě. Pomáhal jí dobrý hudební sluch, na klavír ostatně umí zahrát díla starých mistrů. A na překážkách, jako by slyšela přímo Mozarta. Běhala ladně, plynule, na dráze s deseti překážkami se táhla jak klidná voda, která ale má sílu.

„Černošky vždycky skáčou jak kozy, jsou metr nad překážkou a nohy mají všude možně. Do poslední chvíle neví, na jakou nohu jim to vyjde,“ věděla. Je jenom symbolické, že se její klasický přechod přes překážku dostal až na známku. I ta, navzdory nepříjemnému sporu s Českou poštou, nakonec svědčí o tom, že Hejnová zanechala v historii pořádnou stopu. Teď už ji čekají jiné starosti.

„Moje atletická kariéra se nachýlila ke konci. Už ani nezapnu džíny, takže si myslím, že je nejlepší čas,“ ohlásila Hejnová. „Když si to tak promítám, jsem strašně vděčná za celou kariéru, za to, co se mi povedlo i nepovedlo. Asi jsem si úplně nepředstavovala ten konec takhle, že už se neproběhnu. Z toho, co nás čeká, mám velkou radost. Těším se moc na novou roli a nového šampiona. Teď už nás čeká úplně jiný život.“

VÍTĚZSTVÍ V DIAMANTOVÉ LIZE

21 -Barbora Špotáková (oštěp)

17 - Zuzana Hejnová (400 metrů překážek)

8 -Vítězslav Veselý (oštěp)

4 - Jakub Vadlejch (oštěp)

1 - Nikola Ogrodníková (oštěp)

1 - Petr Frydrych (oštěp)

 

TITULY Z ATLETICKÉHO MS

Jan Železný, oštěp: 3

Tomáš Dvořák, desetiboj: 3

Barbora Špotáková, oštěp: 3

Jarmila Kratochvílová , 400 metrů, 800 metrů: 2

Zuzana Hejnová, 400 metrů překážek: 2

Helena Fibingerová, koule: 1

Imrich Bugár, disk: 1

Šárka Kašpárková,  trojskok:  1

Ludmila Formanová, 800 metrů: 1

Roman Šebrle, desetiboj: 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud