Martin Minha
24. srpna 2023 • 17:27

Největší problém Chelsea? Góly! Těžká výzva pro Pochettina

Autor: Martin Minha
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Londýnská Chelsea vstoupila do nového ročníku Premier League s novým manažerem Mauriciem Pochettinem i s obměněným mužstvem. V prvních dvou zápasech sezony ale vybojovala jen bod a vstřelila dvě branky. I když se hráči The Blues podle statistik více tlačí do vápna a s míčem hrají mnohem častěji v útočné třetině hřiště, gólový průměr zůstává stále stejný. Kde je chyba?



Aktuální letní přestupové okno na Stamford Bridge přineslo očekávaný restart pětinásobného mistra anglické Premier League. Chelsea za poslední dva měsíce opustilo 21 hráčů A týmu. Nejvíc peněz londýnský klub dostal za Kaie Havertze (Arsenal), Masona Mounta (Manchester United), Matea Kovačiće (Manchester City) nebo Kalidoua Koulibalyho (Al-Hilal).

Do bývalého klubu Petra Čecha naopak přišlo 8 zvučných posil. Americký miliardář Todd Boehly nejvíc zaplatit za stopera Axela Disasiho (Monako), útočníka Christophera Nkunkua (RB Lipsko), Roméa Laviu (Southampton) a v britském přestupním rekordu přišel za astronomických 115 milionů liber i Moisés Caicedo (Brighton).

Pro vaši představu: Chelsea toto léto zatím utratila za posily 355 milionů liber. Za prodané hráče dostala 215 milionů (rozdíl 140 milionů liber). Ze všech klubů Premier League je víc v minusu jen rival z Londýna Arsenal FC (163 milionů liber).

Po roce „volna“ usedl na lavičku Chelsea uznávaný trenér Mauricio Pochettino. Výzvu před sebou nemá lehkou. Londýnský klub má za sebou jednu z nejhorších sezon v historii klubu. Skončil na dvanáctém místě a ve 38 zápasech dokázal vstřelit jen 38 gólů.

Právě na útok se na přestupovém trhu zaměřilo vedení klubu z jihozápadního Londýna. Za 52 milionů liber z Lipska do Londýna přišel nejlepší střelec (v součtu) posledních dvou sezon Bundesligy Christopher Nkunku (36 gólů). Francouz se ale v závěrečném přípravném utkání vážně zranil a do ostrého startu ročníku Premier League nemohl naskočit.

Posila ze Španělska

Pochettino tak v úvodních dvou kolech nejvyšší anglické soutěže sázel na jiného útočníka. Senegalský ostrostřelec Nicolas Jackson si udělal jméno v závěrečné fázi minulého ročníku španělské La Ligy. V posledních osmi zápasech dal za Villareal 9 gólů, a tak není divu, že po něm Chelsea sáhla. Dvaadvacetiletý útočník byl hodně aktivní jak při své premiéře proti Liverpoolu (1:1), tak poslední víkend na hřišti West Hamu (1:3). V součtu naběhal 20,5 kilometrů (z ofenzivních hráčů byl v lize v tomto směru aktivnější jen Dominik Solanke z Bournemouthu), z celé Premier League navíc zatím předvedl nejvíc náběhů (85) a sprintů (57).

Statistiky napovídají, že je jen otázkou času, než to novému hráči Chelsea s číslem 15 začne střílet. Ve zmiňovaných dvou ligových kolech se dvanáctkrát dotkl míče ve vápně soupeře a připsal si i 6 střel. 

Co zápas, to zraněný hráč

Nepříjemností pro Chelsea jsou ale stále i častá zranění. O zranění kolena Christophera Nkunkua jste už četli. Po zápase s Liverpoolem ovšem klub na svém webu uvedl, že si nový kapitán The Blues, Reece James, poranil zadní stehenní sval. Při londýnském derby s West Hamem zase pro zranění levého kolena musel už o poločase střídat jediný střelec zápasu z pohledu Chelsea Carney Chukwuemeka.

Nový herní systém zaměřený na ofenzivní krajní obránce, kteří často roztahují hřiště, vypadá na oko promyšleně a hezky. Fotbal se ale hraje na góly a ty musí Chelsea začít dávat nehledě na zranění některých hráčů. Více než 900 utracených milionů liber za poslední rok je silným argumentem pro konec hledání výmluv za nevyhraná utkání.

Dostat se do formy může tým Pochettina už v pátek v domácím zápase s Luton Town. Duel, který stejně jako ostatních devět, vysílá v Česku a na Slovensku v přímém přenosu televize CANAL+ Sport, odstartuje už v pátek v 9 hodin večer 3. kolo Premier League.

Speciální studio Match Time tentokrát k zápasům Sheffield United - Manchester City a Newcastle United - Liverpool FC začíná v neděli ve 14:30. Nabídne názory Karla Poborského, Jiřího Hoška a Jaromíra Bosáka, rozbory těch nejzajímavějších situací i všechny góly z celého kola.

Premier League ve vysílání CANAL+ Sport Premier League ve vysílání CANAL+ SportFoto CANAL+ Sport

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud