Michal Koštuřík
4. května 2019 • 21:21

Jaškin rozptýlil pochyby. Takového válečníka tým na MS potřebuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Taky jste o něm pochybovali, že? Povolání útočníka Dmitrije Jaškina do kempu národního týmu před MS na Slovensku překvapilo. Tohle jméno se předtím neskloňovalo. Kdo s ním počítal, ať zvedne ruku. Žádný hustý les z toho asi nevznikne.



Po sezoně se sedmatřiceti zápasy, dvěma góly, šesti asistencemi a pozici na hraně sestavy Washingtonu Capitals (či za ní) nebyl vsetínský odchovanec v centru pozornosti. Trenéři na něj ukázali tak trošku z personální nouze a s jasným povelem: Přijeď a předveď se. Nic jistého nemáš.“

Šestadvacetiletý Jaškin to vzal jako bojový úkol. Už teď lze říct, že ho splnil. Stačily mu dva zápasy, aby o jeho cestě vlakem do Bratislavy nebylo pochyb. Po tom prvním s Finskem ho kouč Miloš Říha lehce kritizoval. Z přemíry snahy dělal chyby. Přesto byl výrazný, často na puku. Bylo vidět, že se nebojí, špatný ročník za mořem ho nepřipravil o sebevědomí. Jak působí v civilu, takový je i na ledě. Ten kluk ví, co chce a co umí.

Proti Švédsku to už byl takový Dima, jakého český tým potřebuje. Neodbytný před bránou, silný na bruslích a také produktivní. Dal gól (šťastný, ale i chytrý), přidal druhý, který mu rozhodčí nejspíš mylně neuznali. K tomu ukázal svaly, s hvězdným Patrikem Hörnqvistem se nepáral. Rodák z Ruska přesvědčil, že do české nominace patří. A Říha ho tentokrát chválil. Tento typ válečníka pro rozmanité herní situace má v oblibě snad každý trenér.

Před rokem v Dánsku patřil Jaškin k nejlepším českým hráčům. V osmi zápasech vstřelil čtyři branky a na tři přihrál. Až po příletu Davidů Krejčího a Pastrňáka opustil vůdčí roli. Nyní, šest dní před začátkem světového šampionátu, je znovu klíčovým útočníkem národního týmu. Předchozím pochybám navzdory.

Když zítra večer kouč Říha přečte Jaškinovo jméno mezi nominovanými, už se nikdo nepodiví. Kdo ano, ať zvedne ruku.

Češi se radují z druhé branky Dmitrije Jaškina v zápase. Rozhodčí gól ale po konzultaci s videosudím neuznali.
Češi se radují z druhé branky Dmitrije Jaškina v zápase. Rozhodčí gól ale po konzultaci s videosudím neuznali.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud