Michal Koštuřík
29. května 2023 • 04:55

Nepoučitelná Zbrojovka. Bartoňku, prodej to? Jiné řešení asi není

Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MICHALA KOŠTUŘÍKA | Rok a zase sešup. Zbrojovko, proč? Klub z druhého největšího města se motá v kruhu, celou desetiletku pod majitelem Václavem Bartoňkem. Maximem bylo šesté místo, které zařídil před sedmi lety účelný a divácky neatraktivní fotbal taktického machra Václava Kotala.



Od té doby „dokázalo“ Brno třikrát sestoupit a jen jednou se vrátit nahoru sportovní cestou. Před rokem se to povedlo kouči Richardu Dostálkovi, který následnou prvoligovou sezonu nedokončil. V jejím závěru ho nahradil Martin Hašek, jenž se vrátil mezi elitu po třech a půl letech. Jeho bilance? Jedna výhra z devíti utkání a dva bodíky ve skupině o záchranu se skóre 1:8. Zoufalost.

Po polovině základní části přitom bylo Brno osmé, s náskokem jedenácti bodů na poslední Pardubice a osmi na Zlín. Chválené za ofenzivní hru, již šéfovalo neudržitelné duo Řezníček-Ševčík. I tihle dva měli v neděli večer na stadionu v Srbské ulici prázdný pohled. Byli součástí tryzny.

Zbrojovka dokázala za pár měsíců skoro nemožné. Zahodila všechno dobré, co začala budovat a s ostudou po roce opět opouští nablýskané pódium. Klub promarnil další sezonu, neposunul se vůbec nikam. Protesty fanoušků nikdy nejsou příjemné, jde to i bez nich. Ale co takhle se nad jejich činy zamyslet? Není divu, že se vztekají. Tradiční značka nedělá kroky dopředu. Místo toho vrávorá, padá a zase vstává.

Brno - Zlín: Nejvěrnější masochisti! Transparent fans Zbrojovky vůči vedení klubu
Video se připravuje ...

To vše pod vládou sedmdesátníka Václava Bartoňka. Prodej to, křičí hromadně příznivci pod okny hlavní budovy chátrajícího stánku v Králově Poli. Ano, vypadá to jako jediné řešení. Myslí si to všichni. Kromě Bartoňka.

Když prodat mohl, neudělal to. Prý i proto, že si vždy chtěl ponechat důležitý vliv na chod klubu. Bývalého ředitele OHL ŽS Brno baví řešit sportovní otázky. Vlastně vůbec nepotřebuje sportovního manažera. Radši zaměstná celou rodinu a trenéra i hráče si stejně vybírá sám. Zbrojovka po postupu netrefila prakticky žádnou posilu, v zimě se na jakékoliv uspokojivé doplnění kádru totálně vyflákla. Výsledek znáte. Co přinesli Divíšek, Koželuh, Matejov, Falta, Blecha, Nečas, Granečný? Většina z nich končila tristní ročník na lavičce. Ani pomalý stoper Tijani nebyl žádné terno. A hrát ligu na jednoho útočníka? Bravo, to je světová rarita. Nebýt devatenáctigólového nezmara Řezníčka, dostal by tým sestupové razítko mnohem dřív.

Od podzimu se bude opět hrát v Brně soutěž, která odpovídá amatérskému vedení organizace i stavu jejího domova. Zapomeňte na to, že u toho budou Ševčík, Musa Alli, Souček, Tijani… Kdo může, sbalí si kopačky a půjde za lepším. V této Zbrojovce, o jejíž ekonomických problémech se v zákulisí mluví několik měsíců, nikdo velkou kariéru neudělá a štěstí nenajde.

Opravdu jsou tři sestupy za pět let málo na to, aby někdo prozřel?

FC Zbrojovka Brno Vše o klubu ZDE

Sestavy

Domácí: Berkovec – Hrabina, F. Souček (86. Divíšek), Endl, Hlavica (63. Nečas) – Hladík, Fousek (66. Ševčík), Texl, Falta – Alli – Řezníček (C).

Hosté: Dostál – Reiter (90. Bartošák), Didiba, Simerský (C), Kolář – R. Hrubý, Janetzký – Vukadinović (68. Čanturišvili), Slončík (68. Y. Dramé), Fantiš (77. Silný) – Balaj (90. Kovinić).

Náhradníci

Domácí: Hrubý, Šiman, Tijani, Matejov, Granečný, Divíšek, Koželuh, Blecha, Nečas, Ševčík

Hosté: Rakovan, Bartošák, Dramé, Jeřábek, Kovinić, Čanturišvili, Silný

Karty

Hosté: Dostál

Rozhodčí

Berka – Vlček, Váňa

Stadion

ADAX INVEST Arena, Brno

Návštěva

7528 diváků

Z V R P Skóre B
11. Ostrava 35 11 9 15 53:50 42
12. Teplice 35 11 9 15 45:67 42
13. Jablonec 35 10 10 15 49:63 40
14. Pardubice 35 11 4 20 38:63 37
15. Zlín 35 7 13 15 43:60 34
16. Brno 35 8 9 18 41:64 33

SESTŘIH: Brno - Zlín 0:0. Zbrojovka sestupuje. Tlak na skvělého Dostála nestačil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud