Miroslav Horák
17. listopadu 2014 • 17:18

Kyselova kabela aneb Extraliga si musí říct, zda utiší Halase

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsem dalek tvrzení, že extraligoví rozhodčí jsou jeden vedle druhého neumětelové a největší škodnou českého hokeje. Tak to není. Do svědomí by si měli sáhnout i samotní hokejisté a trenéři, někteří své chyby rádi a bez uzardění schovávají za pruhované omyly, místo toho aby otevřeně přiznali vlastní pomýlení, kvůli nimž ztratili zápas. Alibi často používané, ovšem o to hloupější. V cizině by drželi ústa zamčená, doma štěkají a brblají.



To však zároveň neznamená, že bychom měli být k sudím neteční, shovívaví a litovat je, že pracují pod nesnesitelným tlakem (názor šéfa komise Pavla Halase), zatímco jinde po Evropě mohou pískat v klidu a všeobecným respektem okolí. Že hlavně kvůli tlaku médií či snad diváků nejsou schopni odevzdávat stoprocentní práci. Výhovorky, jak říkají Slováci.

Extraligový hokej má nový případ, který jen tak nevyšumí. Tahle „Kyselova kabela“ sice žádnou hokejovou chobotnici nepřinese, neboť i sám litvínovský manažer přiznává, že důkazy o korupci zlínského klubu k sudím nevlastní a ani vlastnit nebude. Pod Krušné hory přinese v brzké době pokuty za nepodložená a tím pádem poškozující vyjádření.

Ale nejen to. Co je podstatné, konečně snad přinese do éteru debatu, která rozproudí stojaté vody ve spolku extraligových sudích. Že je jejich výkonnost neuvěřitelně kolísavá, metr nejednotný, minely nemístné, to snad při troše sebereflexe uznávají už i ti, co píšťalky pravidelně vkládají do úst. Podle šéfa komise rozhodčích Pavla Halase se někteří na ledě i špatně pohybují, což má za následek špatné postavení arbitrů a kupící se bágl jejich prohřešků.

Jsem zvědavý, jak dlouho svazovým ministrům vydrží trpělivost. Otázka Halasovy budoucnosti u kormidla musí šéfům hokeje vrtat hlavou. I kdyby veškeré kroky pruhovaného lídra byly míněny dobře, účinné rozhodně nejsou. Takže?

Litvínov zuří na sudí ve Zlíně: Faul, který nebyl, a vyloučený, který nehrál
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud