Miroslav Horák
3. ledna 2015 • 03:08

Průšvih a zazděná šance, jaká už nikdy v budoucnu nepřijde!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prosím o potlesk pro mladé slovenské hokejisty v čele jejich stratégem Ernestem Bokrošem. To, kam naši sousedé došli je vzhledem ke skromným podmínkám růstu a výchovy v jejich zemi neuvěřitelný a stěží docenitelný výkon. Bravo a upřímná gratulace pod Tatry.



Semknutí Slováci vymetli Čechy z cesty k medailím naprosto zaslouženě a nebýt velkého objevu v brance poražených Miroslava Svobody, soubor kouče Miroslava Přerosta se vracel domů s nezapomenutelnou ostudou.

Takhle půjde „jen“ o návrat s velice rozporuplnými pocity. Protože Češi prováhali šanci, jaká se naskytne jednou za deset let. Cesta do semifinále nemohla být průchodnější, zápas se Slováky však přinesl truchlivý report o tom, že Češi v tomto stavu a připravenosti nepatří mezi světovou čtyřku ani omylem.

S hořkostí i úlevou je na místě oznámit, že se mladé národní mužstvo vůbec ocitlo mezi osmičkou, mnohem blíž než do blízkosti cenných kovů totiž mělo k nervydrásajícím bojům o záchranu. Do nich spadli Švýcaři, kteří naše hráče vyučovali lekcemi moderny.

Bohužel, s tak děsivě neúčinnými přesilovkami, celkovou rozháraností, nestabilitou a nespolehlivostí ve hře nešlo pomýšlet výš než na čtvrtfinále. To byl absolutní český strop. Jedno výtečně zvládnuté utkání proti Rusku se o páteční montrealské noci rozředilo v chumlu mizerných výkonů a zdrcujících porážek, které zodpovědní lidé na svazu musí rozebrat do posledního šroubku a vytvořit pregnantní analýzu, jež se stane mementem pro budoucnost.

Poté, co hokejové hnutí a fanoušky rozradostnila stříbrná jízda osmnáctek na světovém šampionátu, zdálo se, že úroveň nedávno zhuntovaného mládežnického prostředí nezadržitelně stoupá vzhůru.

Slováci slaví postup Slováci slaví postupFoto Pavel Mazáč (Sport)

Ba ne, namísto očekávaného útoku na medaili přišla facka, která ukrutně bolí a ukázala, že práce možná jde dobrým směrem, avšak není to sprint, jak by si mnozí přáli, jen mírné krůčky vpřed. Dva dopředu, jeden dozadu...

Bohužel neplatí ani věty některých hráčů, vyřčené po výhře se sbornou, že tým umlčel všechny kritiky. Je to přesně obráceně. Kritika je absolutně na místě a důležitý způsob, jak se domoci nápravy hříchů.

Pakliže kritici toho, co bylo v Kanadě k vidění, nyní nebudou slyšet, bude to špatně. A s českým mládežnickým hokejem to nahoru nepůjde. Snad jen bláhoví se po pátku domnívají, že zpackaná javorová mise je dílem shody nepříznivých okolností.

Ne, je to pořádný průšvih.

PS: Pane Bokroši, těšíme se na vás v české extralize.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud