Miroslav Horák
10. dubna 2015 • 16:02

Z Hudlera je drahokam. Ocení sezonu snů i Zlatá hokejka?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemohl udělat víc. Víc pro to, aby po vyřknutí jména Jiří Hudler fanouškům naskočila i jiná slova než frajírek, hejsek či něco ve smyslu: Výborný hokejista, ale… Ano, možná kdysi snad tak trochu nelichotivá ocenění byla ve hře. Pár posledních let už ovšem rozhodně ne.



Hokejový střízlík vyrostl v opěvovaného geroje, zeptejte se třeba v Calgary, jak to vidí. Ano, zrovna tam. Protože tam je momentálně jméno českého útočníka absolutním hitem. Je spojováno s nepopsatelnou radostí, která v Albertě propukla po stvrzení postupu Flames do Stanley Cupu.

Mnozí tomu asi neuvěří nikdy, ale vězte: Hudler vyzrál a vykvetl. Je z něj nejen skvostný a komplexní hokejista, ale i výborný chlap, pozorný táta od rodiny, v dobrém slova smyslu vyplesklý ze své nedávno narozené dcerky.

A na ledě? A v kabině? Jednička. Vzlet do elitní desítky produktivity NHL je jen částečným ztvárněním neocenitelné šichty, kterou Hudler pro plamennou partu odvádí. Stal se z něj nezpochybnitelný lídr týmu, na jeho konto skáče jedna výtečná reference za druhou. Od kouče Boba Hartleyho, který je do Čecha doslova zamilovaný, od spoluhráčů, od kustodů, od tamních novinářů. A odvaření jsou z českého ďáblíka i příznivci klubu, kteří mají po Jarome Iginlovi novou modlu.

Věčně pochybující tuzemský fanoušek by asi zíral, jaké popularitě se 31letý šikula v Calgary těší. Rovněž i úctě. Po dekádě let strávených za Atlantikem se Hudlerovi dostává maximální uznání.

Zaslouží si ho. Plně.

V Detroitu zkoušeli nesmírně jeho trpělivost, jiní by na Hudlerově místě nevydrželi a štaci zabalili. A možná celé zámoří hodili do koše. On vydržel. Přes krátkou zastávku v Rusku, kde rychle pochopil, že NHL je jenom jedna, se do elitní soutěže vrátil ještě pokornější, naprosto si vědomý svých cílů a ambic. Ty nyní naplňuje tak, že i v Detroitu už vědí, o jaký drahokam přišli a říkají si: Proč vlastně?

Velkou váhu má i vyjádření Jakuba Voráčka , který v létě pravděpodobně uzme Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče. Sám by ji dal Hudlerovi a vůbec o tom nepochybuje. Důvody Voráčkova vyjádření? Na rozdíl od lídra Flyers Hudler svůj tým do play off dotáhl…

Čím dál lákavější je možnost vidět Jiřího Hudlera při blížícím se mistrovství světa v Praze a Ostravě. Pokud v prvním kole Stanley Cupu Flames vypadnou s Vancouverem, cesta do českého dresu je teoreticky volná.

Zda by čím dál více oceňovaný hokejista dostal podobnou stěžejní roli jako v Calgary, to už je zase jiný příběh.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud