Miroslav Horák
27. ledna 2016 • 16:46

Co zjistila kriminálka? Hokej je čistý, Růžička nerozumí účetnictví

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnohým to může znít zvláštně, avšak jeden úhel pohledu na pokračující aféru Vladimíra Růžičky je nezpochybnitelný a jasně doložitelný. Na základě nových zpráv platí, že bývalý kouč reprezentace nepřijal úplatek a korupce se nedopustil. Alespoň takhle vnímají celý případ vyšetřovatelé, kteří známého hokejového trenéra obvinili ze zpronevěry přijatého půlmilionu korun.



Jsme z obliga, může si říci český hokej a bude mít oporu ve výsledku tři čtvrtě roku trvajícího policejního pátrání. Ještě tedy jednou: o korupci v hokejovém prostředí nešlo, celá záležitost zůstává pouze mezi Vladimírem Růžičkou a Slavií, která ze získaných peněz Miroslava Palaščáka, otce mladého slávisty, měla mít prospěch, ale podle všeho k ní vůbec nedoputovaly.

Orgány činné v trestním řízení neuvěřily Růžičkově verzi o složení částky do klubového trezoru, mají za to, že si peníze nechal pro jiné účely. Obhajoba kouče nyní musí dokázat, že tomu tak nebylo.

Jinými slovy, český hokej byl od loňska pranýřován nespravedlivě, když se zjistilo, že jeden z jeho zlatých synů „pouze“ nezákonně manipuloval s poskytnutým finančním obnosem, údajně sponzorským... Ano, takhle se stále může na kauzu pohlížet a je to pohled korektní. Má totiž oporu v policejním spisu.

Samozřejmě že úplně jiné vnímání aféry nastane, zapojíme-li selský rozum. Odlišně řečeno, všichni asi víme nebo tušíme, na co nahrávka poukázala, o co šlo, ale protože není k dispozici relevantní důkaz...  Vyšetřovatelé postupovali dál a našli jiné vadné chování.

Každopádně, v historii případu bude jednou pro vždy napsáno, že z „hokejového“ pohledu na žádné nekalosti nedošlo. Pro lidi, vlastnící a využívající „právnický“ pohled na svět, to je klíčový rezultát a v podstatě vítězství. Byť hodně hořké.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud