Miroslav Horák
26. července 2016 • 14:45

Mrázka čeká otravná arbitráž o miliony. Naleštěnou budoucnost mu ale nezkazí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový gólman Petr Mrázek před třemi lety vystřelil mezi hokejové celebrity, když ve věku pouhých jednadvaceti let začal ochutnávat brankoviště NHL. A to stylem, že v Detroitu postupně odebíral práci tučnými miliony odměňovanému Jimmymu Howardovi, až mu ji letos definitivně sebral. Teď však přichází úplně jiná kapitola. Začíná středeční bitvou u soudu: arbitráží…



Na ledě je zvyklý vyhrávat, překonávat ostatní, soupeře i všemožné předpoklady. Teď ho čeká docela jiná zkouška. Zákulisní a podle všeho nelítostná. Nezávislý arbitr v Torontu má určit Čechovu výši platu v následujících dvou ročnících, které odehraje za Red Wings. Samo sebou, že představy obou stran jsou diametrálně odlišné. Zatímco Mrázkovi advokáti (dle zámořských zdrojů) se dožadují dvouleté gáže 10 milionů dolarů, z Hockeytownu hodlá přistát necelých šest.

Soudní síní zazní naprosto rozdílné argumenty na podporu té či oné nahozené cifry. Mrázkova ekipa se vynasnaží přesvědčit soudce, že jejich klient už nyní patří mezi absolutní omaskovanou špičku NHL, že se v něm skrývá obrovský potenciál a zaslouží si odpovídající odměnu. Kravaťáci vystupující v barvách klubu budou samozřejmě proti, nejspíš připomenou Mrázkův slabší závěr základní fáze poslední sezony a nastíní obavy ve stylu, kdo ví, jak to vůbec bude dál.

Petr Mrázek z Detroitu předával své zkušenosti v brankářské škole
Video se připravuje ...

Při arbitrážích zhusta padají ostrá slova, taková, která byste od svého zaměstnavatele nikdy nechtěli slyšet. Dozvíte se spíš, že jste budižkničemu, než budoucí legenda. Existuje na to jediný recept: nebrat si invektivy osobně, chápat, že jde o byznys, o tvrdý a logický zájem klubu vynaložit na mzdu co nejméně prostředků. Nějaké to nevlídné slovo, co padne, musí brát dotyčný hráč v potaz a být na něj připraven. Zatímco u soudu po sobě oba tábory spíš štěkají, jen co opadnou emoce, už je znovu vše při starém a jede se dál.

Petr Mrázek má tu kliku, nebo spíš dar, že se umí nad věci povznést, dokáže si parádně poradit s překážkami. Chápe dobře svoji roli, pozici režiséra vlastního příběhu, v němž jakási červencová arbitráž roku 2016 může hrát titěrnou epizodu. Za pár let si na ni vzpomene s úsměvy a kamarádům bude vyprávět špeky z lavic od talárů.

Ostravský rodák před pár lety najel na misi s jasnou vizí a té se nadále drží. Chvílemi je úchvatná, sem tam lehce přibrzdí či zvolní, ale skutečně jen na okamžik. Jen co se otřepe, už zase šlape na pedál a donucuje přihlížející užasle kroutit hlavami.

Upřímně, co byste očekávali od čtyřiadvacetiletého mládence? Že bude mít sezonu průměr pod dva góly na zápas? To je nereálné. Letos to dokázal v 65 procentech utkání, do nichž nastoupil. Výborný počin.

Petr Mrázek se valí krok za krokem vstříc naleštěné budoucnosti. V NHL ho může čekat dvanáct, možná patnáct plodných let s mnoha individuálními oceněními. Co si až doposud předsevzal, vždy splnil. Není důvod myslet si, že se v progresu zastaví. Kácí jeden úkol za druhým.

Třeba proto, že má perfektně nastavené myšlení, má pro strach nahnáno, z ničeho se nepodělá, svůj um dokáže náležitě prodat. Jede si svoje, nenechá se znervóznit otráveným parťákem Howardem, plně důvěřuje svým schopnostem a individuálnímu rozvoji. Nedávná minulost ho přesvědčuje o tom, že i příští roky půjdou tak, jak předpokládá.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud