Miroslav Horák
2. září 2017 • 16:35

Případ Pöpperle, poslední díl. Co prozradil? Sparta má víc peněz, než dává najevo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týden před nástupem do nové extraligové sezony na Spartě napsali definitivní tečku za dlouholetým seriálem, v němž hlavní roli obsadil Tomáš Pöpperle a jednotlivé epizody plnil mix pochval a nářků nad jeho výkony. Šéf Sparty Petr Bříza pro klubový web prozradil, co si vůbec o ostře monitorovaném brankáři myslí.



Sám Pöpperle totiž po svém nedávném odchodu z pražských Holešovic podrobil klub kritice, zejména za to, jaká atmosféra v něm vládne. „Není zdravá,“ pravil gólman, po němž se žádaly ligové tituly. A ty nepřišly.

Zato dorazila jasná odezva z vedení. „Nejen pro mě i pro mnoho dalších jsou nepochopitelná vyjádření o tlaku, či špatné atmosféře. Mám pocit, že vůbec nepochopil svoji roli, kterou měl ve Spartě plnit,“ uvedl Bříza, vystupující jako majitel klubu. „Považuji to za neloajální výrok a plivnutí na klub, ve kterém strávil velkou část kariéry a který mu kromě důvěry v něj zabezpečil i rodinu.“

Jakou roli? Roli jedničky, která měla vyšperkovat svoje výkony v play off a tam pomoci spoluhráčům ke korunovaci. Pöpperle svoji misi skutečně nezvládl a pokaždé se na něj namázl největší díl viny. Z jisté míry spravedlivě, z jiné šlo o poměrně laciný či neúplný verdikt. Ano, Pöpperle mnohdy nezářil, pouštěl laciné góly, v klíčových chvílích na něj nebývalo extra velké spolehnutí. Nikdy však nebyl špatný sám.

A nezapomínejme na další věc. On nebyl tím, kdo Spartu prosil nebo si jinak zařídil, aby její barvy hájil. Na dohodu musejí být nejméně dvě strany. Jestliže do něj Sparta vkládala šest let důvěru, pak je především její problém, že jí zlaté záměry nevycházely. Zkrátka vsadila na špatného koně. Anebo nedokázala sehnat lepšího. Nic víc, nic míň. Kdyby takhle marnila čas dva roky, dá se to pochopit. Ale půltucet let trpělivosti a vkládání důvěry do jednoho a téhož muže, ke kterému mívala výhrady.

Tenhle risk Petr Bříza navíc povýšil do úplně jiných dimenzí prohlášením, že Pöpperle byl v jednu dobu nejspíš nejlépe placeným hráčem soutěže, neboť mu byl zachován kontrakt z pražského Lva. A i po návratu ze KHL ze Soči měl vysokou smlouvu.

Tak vida. Poslední roky si v Holešovicích dávali záležet na tom, aby navenek vypadali tak, že rozpočet na kabinu nepatří k nejvyšším v soutěži. Že je daleko za Třincem, Kometou, srovnatelný s Libercem, Mountfieldem, Pardubicemi a podobnými týmy. Nezdá se to…

Pöpperle jako nejdražší hráč extraligy se mzdou, která zabezpečí rodinu? V tuzemsku? V tom případě počítejte se sumou atakující až milion korun měsíčně, po odchodu klubu ze Sportovního holdingu Praha dejme tomu polovinu. A to ve svém kádru měli rudí řadu dalších význačných jmen, včetně reprezentantů. Ne, tohle v žebříčku není pouze lepší průměr.

Pöpperleho názoru, že atmosféra ve Spartě nebyla zdravá, lze věřit, náznaků je řada, ovšem je nesmysl se nad tím kdovíjak pozastavovat. Není to nic neobvyklého. Na dusno narazíte všude, v každé práci, nota bene na půdě profesionálního a poměrně specifického klubu, jakým hokejová Sparta je. Pokud hráči dostávají desetinásobky, dvacetinásobky (i více) průměrné české výplaty, za to musí odevzdávat odpovídající práci. Den co den. Nedá se svítit.

Jde jen o to, jak se každý s tlakem vypořádává, zda se umí v kulise napjatého dění orientovat a zda dokáže najít cestu z blbé nálady ven.

Dusno bývá často zárodkem velkých triumfů, teď je otázkou, zda s ním na Spartě umí pracovat. Nejen hráči a trenéři. Všichni.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud