Miroslav Horák
25. října 2017 • 15:00

Kolikrát ještě spadne Zámorský na ústa, než pochopí, že se musí změnit?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedle rány, kterou způsobil odsun kapitána Jaroslava Hlinky mimo tým Sparty, ta zpráva zůstala poněkud ve stínu. Přitom má také velké grády. Petr Zámorský dostal svolení klubu hledat si jiné angažmá. Což je kulantně vyjádřená zpráva. Jinak se také dá říci: Jsi nám k ničemu, zklamal jsi, běž.



Tak rychlý konec nadaného obránce v ideálním věku je průšvihem pro obě strany. Pro Spartu i samotného hráče. Zámorský měl být esem, trumfem do přesilovek, režisérem defenzivy. A obráceně: pražská adresa se pro něj měla stát „nakopávací“ štací, ideální možností pro comeback do reprezentace, s logickou aspirací na olympijské hry.

Nic z toho se nepřihodilo. Stal se naopak těžkým zklamáním. Nikoli na první adrese.

Ryzí talent, přehled, čtení hry, schopnost tvrdou peckou z dálky přeměnit střelu na gól. Tyto atributy učinily z Petra Zámorského velmi ceněné zboží na trhu. Před třemi roky po zlínském triumfu v extralize zažil první vrchol kariéry, jeho jméno uvízlo na radaru řady evropských klubů, začalo se o něm nahlas mluvit i v zámoří.

Třinec - Sparta: Rákosův únik vychytal Aittokallio a strhla se strkanice
Video se připravuje ...

Mělo to logiku, Zámorský v sobě skrýval úžasný potenciál ofenzivního beka. NHL měla být otázkou času. Však se také ozvali Rangers, ve zlínském rodákovi zahlédli něco, co jiní nemají. Téhle misi byl rychlý konec. Dnes už se bohužel ví, že s potenciálem naložil prachmizerně a od nadějné erupce se nikam neposunul. Vlastně ano, šupem dolů, zahraniční kluby, shánějící odlišnou mezinárodní ingredienci se o něj přestaly zajímat.

Můžete namítnout, že neměl kliku na období, v němž vlezl do Sparty. Že se svezl s podobně slabě hrajícími kolegy. To ale neobstojí. Hráči Zámorského kalibru musí být aspoň trochu vidět i v těžkých situacích. Ukázat maximální snahu s bídou zamést. Předvést něco navíc. Ukázat v sobě rysy vůdcovství. Už jen kvůli platu, když ne z vlastní vůle. A to se nedělo. Ba naopak.

Co se bude dít dál? Domácí trh umí být zkažený v tom smyslu, že když borce odněkud vyhodí kvůli výkonům, stejně se mu záhy sejdou nové interesantní nabídky. Zdaleka ne všichni manažeři hledí na důvody předchozího neúspěchu, shání (kdysi) slovutnou posilu, peníze se najdou, tak po něm rádi sáhnou. Kolikrát se strhne boj...

Zámorský má v pětadvaceti letech pořád ještě šanci restartovat svůj pocuchaný software. Nejhorší, co by se mu mohlo nyní přihodit, by bylo lukrativní laso odjinud. Jsem pořád dost dobrý, mohl by si totiž vyložit mylně.

Jeho kariéře pomůže jedině tvrdý pád na ústa a přihlášení se k tvrdé práci.

Lukáš Klimek a Petr Zámorský se radují z první branky zápasu
Lukáš Klimek a Petr Zámorský se radují z první branky zápasu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud