Miroslav Horák
15. března 2018 • 23:00

Případ hozené lahve. A co když Pešán rozhodčího vůbec netrefil?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skončil zápas hradeckého Mountfieldu s Libercem, domácí klikovým gólem, vlastním Ladislava Šmída, sebrali z horkého ledu první vítězství v sérii. Když dostal prostor k hodnocení kouč hostů Filip Pešán, po klasickém komentáři k duelu přidal malou kořeněnou poznámku: „Je mi trošku kupodivu, jak dokážou stodvacetikiloví hráči padat v soubojích, to je věc, která mě trošku na utkání mrzí,“ rýpl si do domácích hráčů a zároveň do sudích, kteří to podle libereckého trenéra domácím baštili. Pešánův protějšek Václav Sýkora se u toho lehce prohnul, zakoulel očima a myslel si své.



Ale o to tolik nejde. Každopádně tahle scénka věrně zapadá do kulisy či atmosféry posledních dnů, týdnů, vlastně i měsíců a možná i sezon, v nichž liberecký kouč vystupuje jako otevřený kritik úrovně extraligových arbitrů. Tam, kde jiní jeho kolegové raději mlčí, on se nebojí mluvit. Otázkou je, zda se mu to nevrací jako bumerang. Podobně jako třeba jeho vítkovickému kolegovi Jakubu Petrovi.

Viz poslední případ „hozené lahve“, kterou měl dle verdiktu sudích a posléze i disciplinárky Pešán vrhnout po jednom z arbitrů v nedávném zápase s Vítkovicemi. Za tento prohřešek vyfasoval pokutu 50 tisíc korun.

Jistě, po sudích se nic házet nemá, o to větší průšvih to je, pokud sudí dostane lahví od jednoho z trenérů. Ale skutečně rozhodčí inkasoval ránu? Podle verdiktu disciplinární komise zcela jistě ano. Smutné je, že k tomu neexistuje věrohodný důkaz. Anebo je minimálně před veřejností skrýván, což je zkrátka špatně, protože v jiných případech „chodí“ záznamy, z nichž je vše jasné.

Z extraligového ústředí přišel komentář k verdiktu, za který by se nestyděli ani nejakčnější zastánci elektronické tužky, to vše doplněné absolutně neprůkazným videem, kde není vidět zhola nic. Přesto se v resumé disciplinárky píše: „Láhev zasáhla – potom, co trefila osobu na hráčské hlavici a roztočila se – rozhodčího do pravé nohy, od níž se odrazila do středu hrací plochy. Bezděčnosti jednání nenasvědčuje ani úkrok, který trenér před jejím vhozením učinil.“

Na incident z utkání Vítkovice - Liberec se podívejte ZDE: 

Prosím pěkně, ukažte mi to někdo na tom videu…

Jestliže Pešán nadále tvrdí, že sudího v žádném případě netrefil, tak pokud je k dispozici pouze tento inkriminovaný záběr, který je součástí i tohoto článku, tak mám za to, že není možné kouče trestat, natož tak vysokou pokutou. Disciplinárka ovšem koučův odpor odmítla.

Pravděpodobnější bude, že existují i jiné záběry, na jejichž základě komise v čele s Karlem Holým rozhodla. Ale pak by bylo vhodné, když už se tak nestalo automaticky, aby je média a potažmo veřejnost dostala rovněž k dispozici a nenašla v mailu nějakou patlaninu. Nehledě na to, že je to i v zájmu samotné extraligy. Průhlednost, transparentnost.

Vyvraťte nyní, že Pešán dostal přes prsty kvůli tomu, jak v extralize často skučí kvůli výrokům rozhodčích.

Tak se mu před vrcholem sezony takříkajíc zavřou ústa, aby byl od něj klid.

Myslím, že nebude. Spíš naopak.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud