Miroslav Horák
13. ledna 2019 • 19:22

Liberci vyrostl nepřítel. Z hradeckého Mountfieldu se může osypat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se míní hokejové derby v extralize, pro vedoucí tým z Liberce je to střet s nedalekou Mladou Boleslaví. Pro další elitní celek z Hradce Králové to bývá válka se sousedem z Pardubic. Tedy zatím tomu tak stále ještě je… Pokud je však řeč o nové rivalitě, jež neustále roste a která je neméně vypjatá než vyjmenovaná derby, jsou to partie Mountfieldu s Bílýmy Tygry. V neděli odpoledne padl další úkaz o výživné zábavě.



Vzájemné bitvy mají parametry play off, jede se na maximum od začátku do konce. A třeba z pohledu Radka Smoleňáka jde o nejlepší zápasy v sezoně, plné náboje a emocí. Sám nosí v hlavě nesmazatelnou jarní zkušenost, kdy Mountfield vyprovodil Tygry ze čtvrtfinále bojů o Masarykův pohár a on hrál klíčovou roli.

Hrálo se na sedm duelů, každý měl svůj velký příběh. Emoce rozjitřené, vyšponované na nejvyšší level. Zákulisní boj obou táborů se postupně přesunul i na stránky novin a webů, třeba když kouč Filip Pešán zkusil vyprovokovat hradecké aktéry názorem, že ochotně padají k zemi. Úplně se to nepovedlo, ale o to nejde. Mnohem víc o to, že se zkouší různé zbraně.

Téměř vyhranou sadu pak Liberec ztratil poté, co přihlížel dvěma vítězným Smoleňákovým gólům, jež otočily sérii z 2:3 na 4:3 pro Hradec. Na pozoru se při té při mají i extraligoví revizoři, zkoumající zda aktéři dodržují pravidla „náhubkového“ zákona a v den utkání nekomentují verdikty arbitrů. Tady mají hokejoví policajti pokaždé pré.

Symbolikou žhavých soubojů jsou vzájemné bojůvky Smoleňáka s obráncem a bývalým reprezentantem Ladislavem Šmídem . Jdou po sobě přísnými zákroky, ještě více pak hláškami. Zápas co zápas. Výborné koření. Jako v neděli. Když jsou na ledě, vědí o sobě a pokud dojde na melu, vždycky je v ní najdete, často ji rádi zinscenují. V tomhle je Smoleňák zkušený mistr, přiznává sám Šmíd.

Pod Bílou věží dobře vědí, že hráčská kvalita je na liberecké straně. Kdyby se soutěžilo jen tou, Tygři mají navrch. V neděli byli hosté padesát minut lepší, měli drtivou převahu, celkově vypálili padesátkrát, sok ani ne třicetkrát. Výsledek? 3:1 pro Mountfield…

Vydržet poctivě bránit, lehat do střel, ani na vteřinu nevypnout mysl, být trpělivý, vyvést rivala z míry a čekat na svoji šanci. To je hradecká cesta, která otravuje a drolí liberecký kumšt, na který se krásně dívá, ale může jednou za čas selhat. Ne, co se v neděli dělo na hradeckém ledě, nedělo se poprvé.

Přijít k sobě oba týmy v play off? Fanoušek Hradce si může mnout ruce, nejsem si vůbec jistý, zda ten liberecký… Setkání s Hradcem v boji o titul je setkání s vyrážkou, co svědí a kde mastičky nezabírají.

SESTŘIH: Mountfield HK - Liberec 3:1. Domácí otočili zápas v poslední třetině
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Liberec: Je rozhodnuto, prázdnou branku trefil Zámorský, 3:1
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Liberec: Domácí jdou do vedení, trefil se Chalupa, 2:1
Video se připravuje ...

Mountfield HK - Liberec: Je vyrovnáno. Paulovič dostal puk za Willa, 1:1
Video se připravuje ...

Liberecký bek Ladislav Šmíd si užívá vstřelenou branku se spoluhráčem Lukášem Krenželokem
Liberecký bek Ladislav Šmíd si užívá vstřelenou branku se spoluhráčem Lukášem Krenželokem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud