Miroslav Horák
22. května 2021 • 23:24

Pešánova originalita se vymstila. Zbytečně dostal pod tlak sebe i tým

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi jsou po dvou dnech na nule. Klíčový důvod? Vraťme se na začátek, kdy se v hlavě Filipa Pešána zrodil záměr sestavy proti sborné, jenž se proměnil v černý scénář. Kouč opomenul sehrané trio Stránský, Špaček, Lenc. Zvláštní a nečekaný tah byl vysvětlen pošetřením dvou třetin útoku na Švýcary. Šlo o přepálený risk, který nevyšel.



Byť nelze tvrdit, že se zmiňovanou trojkou by Češi slavili výhru nad Rusy a následně nad Švýcary, je jisté a bohužel i zarážející, že Pešán neudělal vše proto, aby vstup do turnaje proběhl co nejméně komplikovaně. Dopad tohoto podivného nápadu jsme viděli. Kouč situaci pod dojmem triumfu na Českých hrách podcenil. Zvláštní nápad při volbě úvodní sestavy víc než na logický úsudek vypovídá o snaze blýsknout se. Být za každou cenu originální.

Tady však platí, že méně je více. Pešánovi mělo být jasné, že souhra zámořského dua Kubalík, Vrána s kapitánem Kovářem nemusí být zprvu excelentní. A že když spolu nehráli jediné utkání před cestou do Rigy, pár tréninků nemusí stačit k tomu, aby zářili od prvního vhazování. Existoval reálný předpoklad, že nahoru půjdou postupně.

Za takové situace je dobré mít v rukávu záložní plán spočívající v patřičném využití Špačkova útoku, jenž si výborně rozuměl na Českých hrách. Další aspekt? Ani jeden z členů formace na šampionátu dosud nestartoval. Čili další zásadní důvod k tomu, aby byli vpuštěni do arény hned a bez prodlení. Na co ksakru čekat?

Místo toho, aby si kompletní sestava obstarávala bodový polštář před play off, učinila krok proti vlastním zájmům. Viděli jsme přemotivovaného Lence a jeho fauly… Pešán dostal celý tým i sám sebe pod tlak. Úplně zbytečně.

Nemusel, kdyby vsadil na všechna esa od začátku. Hráči mimo elitní formace by to přijali bez výhrad a mohli směle doufat, že více prostoru dostanou v partiích s Británií, Bělorusy či Dány. Tak, aby se Kubalík, Vrána a spol. nepřetáhli ve chvíli, kdy to není extra žádoucí. A měli plno sil na čtvrtfinále. Tento prostý pohled na věc je nyní v prachu.

Čechům jde po 120 minutách o holý život, o čtvrtfinále budou svádět tuhý boj.

Koreis: Přehrál nás výběr švýcarské ligy, Kubalík si vystřílel NHL taky až u nich
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10
Články odjinud


Články odjinud