Miroslav Horák
19. března 2024 • 19:15

Zajíc v pytli vrácen, Sparta se poučila. Velká očekávaní, o to větší zklamání

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORÁKA | Znělo to dobře, skoro až bombasticky. Bodyguard Connora McDavida v extralize, proslulý tvrďák v dresu pyšné Sparty. Před play off úlovek jako hrom! Z Kanady dorazí zhmotnělý strach ochránit nejlepší plejery rudých barev. Jednou si zkusíte seknout Chlapíka s Řepíkem a vezme si vás do parády nemilosrdná ocelová pěst Zacka Kassiana. Poslední dílek do očekávané mistrovské skládačky, domnívali se mnozí. 



Sparta si dala záležet na vzletném přivítání zámořského pořízka. Vystavila jej na ochoz během zápasu jako prvotřídní atrakci. Bylo koncem ledna. O necelé dva měsíce později klub vydal strohou tiskovou zprávu o konci Zacka Kassiana s dodatkem, že žádné další komentáře z oficiálních míst nebudou k mání.

Není důvod se Spartě smát, jak si naběhla se zajícem v pytli. To se prostě stává. Pražané nejsou první a zdaleka ani poslední extraligovou organizací, jíž nevyšel velký transfer. Ale jako vždycky: o co větší očekávání byla, o to větší zklamání v Holešovicích, potažmo v Libni nyní chroupou.

Zack Kassian měl nějakou pověst, v minulosti zápolil se závislostí na kokainu, podstoupil protidrogovou léčbu. Neradno příkře soudit či rovnou odsoudit. Chválit taky samozřejmě ne, ale v životě se dávají i druhé šance. Možná jich Kassian dostal ještě víc, každopádně tu sparťanskou rychle spálil.

Samo sebou, že se v hokejových kuloárech rychle roznesla zvěst o Kassianově porušení životosprávy. S tím, že se nedostavil na trénink bez řádné omluvy. Zdroje Sportu hovoří o tom, že hlavní kouč Pavel Gross měl brzy jasno, jak dál postupovat. Jasně, rezolutně. Shoda nad řešením situace prý v klubu nepanovala, výsledek je však na světě.

Kassian je v civilu fajn chlapík a upřímně míněno i vynikající sportovec. Kdo se jednou dostal do NHL, zaslouží si odpovídající respekt. Jenže zároveň platí, že nejslavnější hokejová liga světa je i džungle, nároky na výkony jsou obrovské. Že jsou návykové látky takřka denním chlebem řady hlavních aktérů, je dávno zřejmé, mnohdy je otázkou, zda stihnete včas zatáhnout ruční brzdu. Kdo ne, ten se dříve či později poroučí.

Nikdo netvrdí, že Kassian všechny sparťany vypekl, nabulíkoval jim, jak dobře na tom je, nechal si královsky zaplatit a pak se potácel z jedné nalejvárny do druhé. Mohly jej potkat náhlé rodinné trable, nemilé zprávy z domova, které řešil po svém. Jednoduše a prostě, tuzemský velkoklub vsadil na toho nepravého. Anebo na něj vsadil v nepravý čas. Nic víc, nic míň.

Totiž i v extralize musíte leccos umět, visačka NHL automaticky nic nezaručuje. Kdo nemá odpovídající kondici, nemá šanci prodat své schopnosti. Podcenění se nevyplácí. Soutěž má jistou kvalitu, ani v české nejvyšší soutěži nelze dlouho žít z třpytivé minulosti a za zásluhy.

Pro Spartu jde především o velké poučení. Během námluv si na Kassiana opatřila dobré reference, ale i ty jsou pouze předpokladem. Nikdo z dosažitelných poradců neměl přesný přehled o hráčově aktuálním nastavení. To nebylo ideální a je konec.

Sparta bude hrát to svoje i bez Kassiana.

HC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
10
Články odjinud


Články odjinud