Miroslav Votava
19. února 2016 • 13:00

Je Gudas spíš tvrďák, nebo zlosyn? Odpověď musí dát sám

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málokdo rozvířil dění v této sezoně NHL jako obránce Flyers Radko Gudas. Poslední dobou je jeho zákroků za hranou až moc a obávaný tvrďák si i vlastním přičiněním zbytečně vytváří nálepku jednoho z největších zlosynů. Odpověď, kam spíš se zařadí, musí dát na ledě on sám.

 



Je na místě zmínit, že na něho zdaleka nepanují jednoznačné odsuzující názory, spíš lidi rozděluje. Z řad soupeřů mu nadávají do idiotů, ale najdou se i tací, kteří se ho zastávají a vidí jeho styl jako prospěšný pro tým. O něčem také svědčí fakt, že byl Gudas ligou dodatečně potrestán v sezoně jen jednou...

Tvrdé zákroky zepředu jeden na jednoho – O. K. Soudci ať jsou mu pak pánové z vedení ligy a disciplinárka. Ale hloupé a nic neřešící fauly, kdy někoho srazí úplně mimo dění hry (byť nijak razantně), nebo když přijede nečekaně jako třetí do souboje, to si musí odpustit. Tady musí zapracovat klub, trenér a hlavně on sám. Tím totiž mužstvu nepomáhá.

Nebude nikdy prototypem moderního beka typu Švéda Karlssona, ale platný vždy bude důrazem, obětavostí a respektem, který si jako zlý muž týmu zjednává. Před ničím na ledě neuhne, neschovává se. Když vám chlapík jako on padne po hlavě do střely, aby zabránil gólu, nebo se zastane parťáka, jako fanoušek i trenér ho prostě budete milovat.

Navíc tak jak je fyzicky připraven on, může říct málokdo v lize. Je to sice hlavně bořič, ale ani hokejové myšlení bych u něho nepodceňoval. To by v dnešní době nehrál NHL. Tvrdě si vybojoval šanci být mezi elitou, má na to. Stejně tak bych ho nepodezříval, že by snad chtěl někdy hrát schválně záludně. Jen je třeba všechnu energii a sílu ventilovat správným směrem.

Nabízí se další otázka: vzít Gudase na Světový pohár? Říkám ano. Ne jako klíčového zadáka, na kterém bude česká defenziva vyloženě stát, ale ve třetí obraně by našel své uplatnění. A pokud by jednou překročil jasně danou mez, zbytečně oslabil tým: „Smůla, už nehraješ, sedíš na tribuně.“ A to by si sakra rozmyslel.

Vzít ho možná může být riziko. Ale věřím, že spíš pomůže, svou roli zastane. I soupeři se budou mít víc na pozoru. Když bude rozdávat tvrdé a FÉR hity, bude potřebnou ingrediencí týmu, který určitě pojede na turnaj s ambicemi uspět. Ostatně, podle slov hlavního kouče Josefa Jandače trenéři české reprezentace prý ani neuvažují, že by ho v nominaci vynechali.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud