Tomáš Vrábel
17. února 2016 • 13:18

Gudasův styl je jako z devadesátek. Moderní hokej mu uniká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radko Gudas se stává v očích protihráčů jedním z nejnenáviděnějších mužů NHL. Jeho hity budí obrovské emoce i u fanoušků. Někteří je zbožňují, jsou pro ně důkazem tvrdosti. Pro jiné jsou jeho zákroky za hranou. Pojďme si rozklíčovat, jak jeho hra (ne)zapadá do současného hokejového vývoje.



Dejme nejdřív prostor Gudasovým argumentům a vysvětlení svého herního stylu. „Hokej je tvrdá hra a tohle k tomu patří… Každý se snaží pomoct mužstvu po svém.“ řekl Nedělnímu Sportu.

Gudas vzbudil rozruch v uplynulých dnech dvěma ostrými zákroky. Na Daniela Catenaccia z Buffala a Bobbyho Farnhama z New Jersey. Přibližme si je postupně.

Mladíka Sabres srazil k zemi tři minuty před koncem za rozhodnutého stavu 5:1 pro Flyers. Catenaccio byl v souboji, ztratil puk a přicházel i o rovnováhu. V tom přijel Gudas a srazil ho, aniž by se zajímal o (volný) puk.

VIDEO | Gudasův zákrok na Catenacciho z Buffala

 

Je potřeba říct, že disciplinárka NHL českého beka nijak nepotrestala a nebudeme spekulovat, zda měla, rozhodnutí respektujme, ale pochybnosti visí nad tím, jak zákrok měl pomoct týmu.

Jdeme dál. Na Farnhama si Gudas počkal po deseti odehraných minutách za bezbrankového stavu. Opět přijel ve chvíli, kdy se soupeř přetlačoval s jiným hráčem, navíc se hra odehrávala ve zcela jiné části hřiště. Gudas tým oslabil trestem do konce utkání, Flyers dohrávali jen na pět beků.

VIDEO | Gudasův zákrok na Farnhama z New Jersey

 

Takže otázka zní, jak chtěl český hitmaker v obou případech týmu pomoct?

Tyto Gudasovy zákroky připoměly devadesátá léta, kdy řádil Scott Stevens a jemu podobní. Jenže hokej se posunul úplně do jiných sfér. V kurzu jsou šikovní konstruktivní obránci, kteří baží po puku na hokejce. I střízlíci (na poměry NHL) jako Duncan Keith mají vysokou úspěšnost osobních soubojů. NHL už není jen o svalech, ale hlavně o hokejové inteligenci a šikovnosti.

I takový šikula jako Drew Doughty však umí zpevnit tělo a předvést zcela čistý a hlavně účinný hit jako na níže přiloženém videu. Tohle je chvíle, kdy má soupeř ránu očekávat, být připravený s hlavou nahoře. A to je tvrdost, která do zámořské ligy dál patří.

VIDEO | Čistý hit Drewa Doughtyho

 

Gudasovi se hokejové trendy a vývoj NHL pomalu vzdalují. Však i brněnský trenér Martin Pešout, který byl na stáži u Flyers, přišel s historkou, jak Gudas dostal vyčiněno poté, co při rozehrávce jen odpálil puk po plexisklu. „To si dělej na farmě!“ křičel na něj kouč.

Takže Gudasova tvrdost zatím Philadelphii „pomohla“ tak, že z Flyers udělala jeden z nevylučovanějších týmů NHL, a to i v počtu dvouminutových trestů, kterých má český bek nejvíc z mužstva. A s tím se těžko bojuje o postup do play off.

Gudasovy chyby. Svislá osa značí četnost ztrát puků, vodorovná zisk kotoučů. Barevnost pak počet gólových šancí soupeře (od červené (nejhorší) po modrou (nejlepší)). Gudasovy chyby. Svislá osa značí četnost ztrát puků, vodorovná zisk kotoučů. Barevnost pak počet gólových šancí soupeře (od červené (nejhorší) po modrou (nejlepší)).Foto war-on-ice

Jdeme dál. Jak Gudas podporuje ofenzivu? Moc ne. Z padesáti utkání má na kontě tři asistence. Navíc 25letý bek se nachází v hodnocení +/- v záporných hodnotách (-1).

Zajímavou statistikou jsou i zisky a ztráty kotoučů (viz graf výše). Další údaj, ve kterém je Gudas nejhorším bekem Flyers.

Ani v téměř ideálním složení obrany, které jsme viděli například v kanadských výběrech na olympiádě v Soči nebo mistrovství světa v Praze, se typologicky podobní hráči Gudasovi nenašli.

Jak vymizela role bitkařů, postupně dojde (a už pomalu dochází) na soumrak těchto tvrdých „defenzivních specialistů“. A to vede k zamyšlení nad českou sestavou pro Světový pohár.

Takže jak Gudas pomáhá týmu? Moc hmatatelných důkazů zastánci jeho hry nemají.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud