Ondřej Kuchař
27. března 2018 • 17:54

Pokuta pro Pešána? Svazová šikana typu: však počkej, my tě naučíme

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zaplatíte za mě pokutu? Tahle by byla asi velká. Tak reagoval liberecký kouč Filip Pešán po šestém zápasu čtvrtfinále proti Hradci na můj dotaz k faulu Martina Ševce. Nic víc neřekl a odešel. Postěžoval by si rád, však taky z jeho pohledu bylo na co. Ale neudělal to. Věděl, že by si na něm svaz opět smlsnul, proto raději odešel. Ale co se nestalo… Extraligový boss Josef Řezníček i tak napařil Pešánovi desetitisícový flastr. Necitlivě, šikanózně, diktátorsky.



Celé záležitosti jsem byl přímým účastníkem, proto bych ji rád popsal přesně tak, jak se stala a přidal k ní svůj pohled.

Po šestém čtvrtfinálovém utkání, které Liberec prohrál doma 1:2, přišel trenér Filip Pešán mezi novináře. Nejdřív mluvil s kolegyní z České televize, pak se k němu nahrnuli další novináři, kteří dostali prostor pro další dotazy. Mě logicky zajímaly klíčové situace z poslední minuty utkání.

Já: „Zápas rozhodl faul Martina Ševce v závěrečné minutě. Jak jste ho viděl?“

Pešán: „Zaplatíte za mě pokutu?“

Já: „Možná bychom se s kolegy složili.“ (úsměv)

Pešán: „Tahle by byla asi velká. (úsměv) Nezlobte se, komentovat to nebudu. Na shledanou.“

Faul Martina Ševce? Za moje vyjádření by byla velká pokuta, říká Pešán
Video se připravuje ...

Nic víc nepadlo. Proto pro mě bylo šokující, když po sedmém zápase kouč Tygrů přišel mezi novináře a mým směrem zahlásil:

Pešán: „Měl byste se mi přispět na tu pokutu, víte o tom?“

Já: „Vy jste dostal pokutu?“

Pešán: „Jasně, dostal jsem ji. Za to, co jsem vám řekl minule.“

Já: „Vždyť to žádná kritika rozhodčích nebyla.“

Pešán: „Vidíte, ale stejně jsem dostal deset tisíc. Za větu, jestli za mě zaplatíte pokutu.“

Já: „V tom případě se už snad bojím na cokoli ptát.“

Pešán: „A já se bojím odpovídat.“

Světlo světa spatřila zpráva o pokutě až v úterý dopoledne. Nechápavě jsem jen znovu kroutil hlavou. To chce opravdu svaz dosáhnout toho, že se budou hráči i trenéři bát cokoli říct? To snad ne. Nekritizuji teď přímo zákaz výroků v den zápasu. I když to rozhodčí drží v jakési izolované bublině, dá se to chápat taky jako ochrana pro samotné hokejisty a funkcionáře, kteří by mohli v emocích říct něco, čeho by pak mohli litovat. Ale cenzurovat a sankciovat za naprosto neškodné vyjádření?

Kouč Liberce Filip Pešán neprožíval během sedmého duelu s Mountfieldem na střídačce radostné chvíle
Kouč Liberce Filip Pešán neprožíval během sedmého duelu s Mountfieldem na střídačce radostné chvíle

Pešán totiž neřekl zhola nic proti pruhovaným pánům. Kdyby ano, po onom šestém zápase bych s ním asi nesouhlasil. Vyloučení Ševce bylo posouzeno správně. Ale po sedmém? Neodpískaný ofsajd, po kterém přišel faul Lakatoše a následně první a v utkání dost určující první gól Mountfieldu byl za mě jasnou chybou, která možná stála Liberec postup.

Rozhodnutí extraligového bosse Josefa Řezníčka na mě v tomto duchu působí extrémně přísně. Necitlivě, až šikanózně. Říká, že je jen vykonavatelem vůle klubů. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že v tomto případě hrála roli i osoba Filipa Pešána, pro kterého to byl druhý „desítkový“ flastr v sérii (nemluvě o 50 tisícové pokutě z konce základní části).

Připadá mi to, jako pohádka Jen počkej, zajíci. Jen je tady v roli zajíce Pešán. Však počkej, my tě naučíme, jak se chovat! Ať se na mě nikdo nezlobí, ale platit za to, že nic neřekne, je vážně velký úlet. O to víc jsem teď zvědavý, jak a jestli vůbec svaz potrestá fanoušky Hradce, kteří na Pešána před třetí třetinou pondělního mače naházeli několik kelímků s pivem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud