Ondřej Kuchař
10. ledna 2019 • 12:40

Sparta přivedla dalšího gólmana. Brána je však to poslední, co ji trápí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napsalo se o tom už mnoho. To téma je však stále živé. Roky vyloženě řvalo. Až v této sezoně se ho povolaným lidem snad konečně povedlo umlčet. Žádný gólman nedokázal za poslední dekádu z fleku zvednout tak těžké břemeno, jakým je světle modrý půlkruh (dnes jakýsi patvar) před brankou Sparty. Matěj Machovský to ale dokázal. 



Letní posila překonala všechna očekávání. Ustála tlak, v dosavadních 31 zápasech dokázala být týmu oporou, na kterou se spoluhráči i trenéři mohou spolehnout. Pětadvacetiletý gólman položil základ k výsledkům, které Spartu v listopadu vynesly až na první místo tabulky. Pak si sice občas dovolil pustit nějakou šmudlu, stále je však jasnou jedničkou Pražanů.

Ti včera oznámili příchod dalšího kvalitního maskovaného borce – Jakuba Sedláčka. Druhý top gólman v klubu? Je to překvapení? Nebo ne? Jak se to vezme. S náhradníkem Davidem Honzíkem nepanovala v klubu dlouhodobě spokojenost. Trenér Uwe Krupp mu nevěřil, proto mu také nedal pořádnou šanci.

Sparta podle mých informací sháněla parťáka k Machovskému minimálně dva měsíce. Z toho pohledu tedy angažování Sedláčka takovým šokem není. Z dalších dvou hledisek mi ale trochu zvláštní přijde.

1. Odchovanci Zlína je 28 let. Má za sebou tři slušné sezony v KHL, rozhodně nepřišel do extraligy dělat dvojku a tréninkového sparingpartnera. I v aktuálním ročníku dokázal své kvality. Berani si angažováním Libora Kašíka pohoršili. Jdou do rizika. Doufají, že se strádající brankář probere. Zato Sedláček má dobrou sezonu. Sparta tak logicky musela přitlačit i finančně, aby ho z Moravy přetáhla. A na to navazuje bod druhý.

2. Už dlouho od klubového vedení slýchám nářky, že hráče nedokážou přeplácet. Nejsou už oproti ostatním finančně odskočení. V Praze je čeká tlak a očekávání. Beru. Ale nešly prostředky vynaložené na Sedláčka využít smysluplněji? Místo gólmana je totiž tím posledním, co by Spartu trápilo. Největší svízel hřímá v útoku, tam musí klub vybalit šrajtofli a přitlačit. Musí lovit gólové borce, a ne chlapíky do třetí či čtvrté pětky jako doteď.

Jinak tvrdím, že nabytí Sedláčka může pomoct i Machovskému. Nemyslím, že by ho mělo dostat do většího stresu, než který v klubu zažívá od prvního zářijového buly. Spíš bude rád, že si občas bude moct odfrknout. Uvidíme, zda tento příchod nerozvíří každoroční estrádní kolotoč Sparty s názvem Hledáme gólmana. Od konce kariéry Petra Břízy se v brankovišti protočilo celkem 26 mužů. Sedláček bude sedmadvacátým. 

Zapeklitou šachovou partii mezi třemi tyčemi rozjeli i v Brně. Hru rozehráli už před rokem příchodem Marka Langhamera. Ač chytal dobře, z Komety se před šesti týdny pakoval do Ruska. Jeho místo zaujal Kašík. Toho teď po nevýrazných výkonech pustili do Zlína. V soutěžních zápasech této sezony už dal Libor Zábranský šanci čtyřem vyvoleným. Být ním, dal bych si pozor, ať neskončím na roky ztracený v bludišti jako Sparta. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud