Ondřej Škvor
31. srpna 2022 • 09:00

Česká televize ztratila půl exkluzivity. Měla by přijít o celou, nejen na MS

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Televizní poplatky už od roku 2008 dělají 135 korun měsíčně, takže jejich reálná hodnota je oproti stavu před čtrnácti roky zásadně nižší. Podle inflační kalkulačky byste nyní na stejnou parádu potřebovali 173 korun.



I proto Česká televize musí šetřit. A proto přeprodala část vysílacích práv na fotbalové mistrovství světa v Kataru své konkurenci, konkrétně TV Nova. Osmnácti utkání se vzdala zcela, u dalších čtrnácti se o ně se svým novým partnerem podělí. Celkem tedy ztratila exkluzivitu na 32 duelů, přesnou polovinu.

A teď si pojďme říct, jak se na tu polovinu dá koukat.

Určitě tu je skupina, možná početnější a určitě mnohem hlasitější, pro kterou je správnou cestou navýšení poplatků tak, aby její-naše-vaše Česká televize měla celkově volnější ruce. A mohla, mimo jiné, zase sama bez konkurenční výpomoci vysílat celý fotbalový šampionát. Aby se z půlky stala jednička. Jenže k tomu chybí politická vůle. Obecně, a v těchhle časech dvakrát podtrženě. Hotová poslanecká sebevražda.

Určitě tu je i jiná skupina, patřím do ní, která se velmi silně domnívá, že vrcholový sport na veřejnoprávní stanici nepatří. Že se z půlky má stát nula. Jedná se o totiž o vrcholně komerční záležitost a u ní by mělo platit, že si své místo musí vybojovat na trhu.

Rovnice je jednoduchá. Zajímá se v Česku o - v tomto případě - fotbalový šampionát tolik lidí, že se některé televizní stanici vyplatí koupit vysílací práva? Pokud ano, zápasy uvidíme. Buď na volně šířeném kanále, nebo na placeném. Pokud ne, zájemci si budou muset zajistit přístup na zahraniční stanice a přijdou o český komentář. Nebo šampionát neuvidí vůbec.

Někomu to třeba přijde kruté, ale je namístě si říct, že neexistuje žádný nárok na (zdaleka nejenom) sledování mistrovství světa ve fotbale.

ČT sport, abychom zůstali na tomto kanále, neskrývá, že musí šetřit. Návod, alespoň na úvod, by tu byl. Přestat platit obří částky za obří sportovní podniky. A nechat lidi, aby svými peněženkami rozhodli, zda se šampionáty, ligy či turnaje objeví na jiných stanicích.

V Lize mistrů už takové tiché referendum proběhlo, ve fotbalové lize v podstatě také. Je čas pokročit dál.

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud