Pavel Bárta
16. září 2015 • 05:00

Dvojí tvář mistra. Litvínov našel nástupce Pavla Francouze

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak nám to pěkně začalo. Stačila dvě kola a leccos je v extralize vzhůru nohama. Že se do popředí katapultují Třinec se Spartou, to se tak nějak dalo čekat. Ale Vítkovice? A co teprve Plzeň? Šest bodů, luxusní skóre 9:2. To jsme se tedy přepočítali… Ne tak Martin Straka. Už dopředu třeba hlásil, že Dominik Kubalík bude patřit k hvězdám týmu. Na tohle on má prostě čuch.



Dvacetiletý člen třetí lajny rozhodl hattrickem zápas v Pardubicích, i když podle šéfa klubu měl dát gólů rovnou sedm. Nicméně ještě v minulé sezoně se tehdejší kapitán dvacítky musel rvát o místo v sestavě. To ještě po plzeňské prérii pádil Dominik Simon, byť do sezony ani zdaleka nevyrazil tak zhurta jako Kubalík. Jistá podobnost se tady však nabízí.

Při souboji dvou posledních mistrů extraligy v pátek v Litvínově působil omlazený Zlín čtyřicet minut neškodně. Odchodem Petra Lešky se z útoku vytratila myšlenka, absencí Petra Čajánka zmizela někdejší jiskra.

Zato za kočárem domácích se jen prášilo. Jízda šampionů proti partě hobíků, která jako by za sebou neměla pět hodin jízdy autobusem, ale dokodrcala se snad až z Košic. Jenže pak litvínovský plamen zhasl. I Vervu, zdá se, poznamenala ztráta ostřílených a světem protřelých lídrů.

Brankáři Jaroslavu Janusovi mohli děkovat, že z toho ještě nebyla divočina, byť poměr střel v jednotlivých třetinách 14:3, 15:6 a 9:16 je dostatečně vypovídající. Janus byl v řecké mytologii bohem vrat, dveří, vchodů, symbolem změny a přeměny. V pořádku.

Slovenský brankář při své extraligové premiéře za Litvínov uhájil nulu a fanoušci po odchodu Pavla Francouze rychle našli nového hrdinu. Vypadá to, že pod Krušnými horami vážně našli pravého nástupce a platí to i po nedělní porážce v Liberci. Ale bájný Janus byl taky bytostí dvou zcela opačných tváří. Ty však o víkendu neukázal litvínovský gólman, jako spíš zbytek severočeského týmu.

O kontaktní gól na 3:2 připravil Robina Hanzla jeden z hlavních rozhodčích, který se z neznámého důvodu motal v libereckém brankovišti. Po třineckých „buřtících“ je zase o čem mluvit. Nicméně co týmu šampionů taky chybělo, byla větší disciplína, sebekázeň a vyrovnanost mazáků typu Martina Ručinského, který v mužstvu už taky není, ale oběma duelům přihlížel.

V prvním kole táhla útočnou vozbu nově sestavená druhá, Hanzlova řada. Rostislav Martynek obstaral dvě trefy, jenže v neděli připravil Vervu o přesilovku útočným faulem. Záhy po něm putoval na trestnou lavici obránce Kubát za nedovolené bránění. Z převahy pět na čtyři bylo rázem oslabení tří proti čtyřem. To by se stávat nemělo. Zvučnými posilami nabušený Liberec si po úvodním výplachu na Kometě další kolaps nemohl a ani nehodlal dovolit.

I v případě Litvínova je obezřetnost na místě. Mistři pro začátek vyfasovali těžký los, příště jedou do Hradce Králové, pak doma hostí Brno. Další výpadky je můžou rozhodit a pohoda předchozí sezony tak bude opravdu minulostí.

Janus byl v řecké mytologii bohem vrat, dveří, vchodů, symbolem změny a přeměny. Ale byl taky bytostí dvou zcela opačných tváří.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud