Pavel Hartman
13. dubna 2014 • 04:30

Dlouhodobá koncepce bídné Slavie: chaosem do druhé ligy!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po derby už musí být všem jasné, že tahle Slavia nemá prvoligové parametry. Totální degradace jedné ze dvou nejslavnějších fotbalových značek v Česku musí snad i sparťanům nahánět hrůzu. Není to totiž jen o bídné hře, ale o totálním rozkladu rivala.



Začněme však fotbalem, protože ten, který červenobílá armáda předvedla na Letné, byl výstavní poukázkou do druhé ligy.

Co se ví o současné Spartě? Že je nebezpečná především díky náběhům Ladislava Krejčího za obranu. To je základní klíč k pacifikaci rudé ofenzivy.

Jenže Slavia to úplně ignorovala. Místo, co by prostor, ve kterém sparťanský expres operuje, početně posílila, aby mohla na něj uplatnit zdvojování, úplně ho vyklidila. Krejčímu se tak dostalo luxusu, že si mohl před většinou přihrávek předem ukázat, kam ji chce poslat, pak si k balonu v klidu doběhnout a odcentrovat. Třeba na volného Lafatu, před nímž už zívala jen prázdná brána.

Kouč Alex Pastoor namaloval po pár minutách na papír číslo 23 a mával s ním od střídačky na znamení, že hráči poblíž Krejčího si ho mají všímat setsakramentsky víc a musí ho okamžitě atakovat. Jenže na to měl být tým předem připravený.  

Nebyl.

Nezabrala ani trenérova připomínka v průběhu zápasu. Do konce utkání se nic nezměnilo na tom, že pravá slávistická strana si v ničem nezadala s dálnicí vyhrazenou pro sparťany. Žádná korekce se nekonala. A tak dva góly, které Slavia z této „dé jedničky“ dostala, byly ještě málo.

Slávista Fernando Neves po bolestivé ráně v derby se Slavií Slávista Fernando Neves po bolestivé ráně v derby se SlaviíFoto Jaroslav Legner (Sport)

Dezorganizace ve hře červenobílých však byla komplexní. Situace před druhou inkasovanou brankou to doložila.

Sparta rozehrávala roh. To hostům velelo obsadit nebezpečné palebné území uprostřed hranice šestnáctky.

Místo toho tam udělali prázdné okno. Juhar, jediný hráč, který stál v tomhle teritoriu (a ještě špatně), z něj naivně utekl k lajně. Hušbauer tak mohl krásně napřáhnout a zamířit. Jako na tréninku při cvičení volné střelby bez tlaku.

Co způsob hry? Vědělo se, že se Slavia soustředí na bránění v hlubokém bloku. Ale byl tak pasivní, že se z toho stala parodie.   

Takže podtrženo a sečteno: Tahle hra by neměla valnou naději na úspěch ani ve druhé lize, natož v nejslavnějším prvoligovém derby.

Ale to je jen odraz toho, co se v Edenu děje mimo hřiště. Klubový management vyhodí trenéra dvě kola po zimní přestávce a na vysvětlenou zdůrazní, že je to v rámci promyšlené dlouhodobé koncepce. Proto s novým koučem podepíše smlouvu na čtyři měsíce.

Když se novému trenérovi s týmem nedaří, vedení si ze dne na den vzpomene, že by mu mohlo dát k ruce asistenta bez trenérské licence. I tenhle krok však prezentuje jako promyšlený a zapadající do dlouhodobé koncepce klubu.

Jména záměrně nepoužívám, protože nejsou podstatná. Jde o princip a ten vede Slavii nezadržitelně ke zkáze.

Tahle dlouhodobá koncepce se totiž jmenuje jasně: chaosem do druhé ligy!
Po derby je Eden k jejímu úspěšnému naplnění zase blíž.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud