Pavel Hartman
29. dubna 2014 • 04:35

Děs v Příbrami? Sestup si zasluhují především strahovští bafuňáři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sestupový rébus v první fotbalové lize je po remíze Příbrami se Znojmem vyřešen. Padáka si zasluhují svazový boss Miroslav Pelta, šéfka sudích Dagmar Damková a všichni, kdo dlouhodobě nechávají podobnými zvěrstvy, jaké se děly v pondělním podvečeru u Litavky, ničit český fotbal. Je to sabotáž, jež dostává nejpopulárnější sport v zemi na úroveň primitivního kabaretu.



Zrekapitulujme si, co celá republika prostřednictvím přímého přenosu viděla. Obrácené rohy, nepískané fauly, které by si to zasluhovaly, a pískané fauly, které si to nezasluhovaly. Vyvrcholení přišlo v závěru nastavení.

Nejdřív rozhodčím nevadilo, že Příbram vhazovala aut asi 30 metrů od místa, než ho měla vhazovat. Pak domácí rozehrávali roh, jejich brankář Aleš Hruška, který se na něj vydal do znojemské šestnáctky, skočil na záda hostujícími kolegovi Vlastimilu Hrubému, povalil ho na zem v malém pokutovém území, kde má být brankář chráněn, a Příbramští vyrovnali. Ač gól neměl platit, tak samozřejmě, že platil.

Žádné překvapení, tohle divadlo fotbalový národ předem očekával. Nikdo nevěřil, že by bitva o záchranu mohla být košer. Řešilo se jako obvykle jen to, jak budou vypadat zářezy. Jestli budou mít formu vymyšlených penalt, trestných kopů, červených karet…. Však to znáte. Tentokrát to vyhrál neodpískaný Hruškův chvat, za který by se nemusel stydět ani judista Krpálek.

Není už vůbec důležité, jak se k tomu postaví komise rozhodčích vedená Damkovou či svazová generalita v čele s Peltou. Nikdo už jim totiž nevěří. A proč by jim taky věřil, když jim opakovaně nevadí, co by jim mělo vadit.

Předseda je v čítankovém střetu zájmů. Má být nadstranickým šéfem fotbalu, ale zároveň v Jablonci staví své Galácticos. On sám je však přesvědčený, že to je normální.

Když mu fanoušci z tribun vulgárně nadávají, vydá nejdřív rozkaz, že v takových případech mají rozhodčí nekompromisně přerušit zápas. Vzápětí hlavnímu rozhodčímu před nejprestižnějším zápase v české lize řekne, ať utkání při sprostých nadávkách na jeho adresu nepřerušuje, protože není ješitný.

Ješitnost s tímhle ovšem vůbec nesouvisí. Do ču*áků by neměl nikdo z ochozů nadávat nikomu, bez ohledu na to, jestli je tímhle počastován Pelta nebo kdokoli jiný. Z principu tohle chování na stadiony nepatří. A když je tohle pravidlo porušeno, musí přijít sankce. Lhostejno, zda jde o derby Sparta-Slavia nebo o vesnický souboj ve IV. třídě. Tohle by měl garantovat správný předseda. Ale Pelta to, bohužel pro celý tuzemský fotbal, dosud absolutně nepochopil a vypadá to, že to ani nebude schopen nikdy pochopit.

Dagmar Damková zase nechává na listině rozhodčích „recidivisty“, jejichž rejstřík chybných verdiktů by už dávno vystačil na udělení rozhodcovského doživotí. A naposledy dostal arbitr Ardeleánu pochvalu za výkon v duelu Příbram - Liberec, ačkoli si místo toho zasloužil pořádný flastr či spíš rovnou vyhazov z listiny.

Tomuhle prostředí se přizpůsobují hráči. Jak? To nejlépe demonstroval opět před televizními kamerami brankář Hruška. I když moc dobře věděl, že výstavním faulem zboural svého znojemského kolegu, do republiky zahlásil, že vůbec neví, co se s ním v inkriminovanou chvíli dělo. Nehorázná lež v přímém přenosu, která totálně degraduje poslední maličké zbytečky společenské prestiže českého fotbalu.

Ale může si to dovolit, protože ví, že lhát v českém fotbale se beztrestně může. Ba dokonce musí!

Cesta z toho vede jediná: Pelta, Damková a spol. by měli dostat Černého Petra.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud