Pavel Hartman
20. května 2016 • 12:21

Vrbova nominační procedura je podivná. Rosický není riziko, mladé pušky ano

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to od trenéra Pavla Vrby dobrá širší nominace na EURO 2016, nebo ne? Zkusme ji poměřit tím nejdůležitějším, co současný fotbal vyžaduje, tedy rychlostí. Platí, že pomalým hráčům je na evropské scéně už dávno odzvoněno. A čím špičkovější mezinárodní scéna je, tím větší platnost to má. Takže již jeden pomalý hráč v týmu znamená fatální brzdu.



Kdo je rychlý z Vrbova širšího výběru? Mezi obránci Kadeřábek , Zahustel a Gebre Selassie. V záloze Krejčí a s přimhouřením oka Skalák. V útoku Vydra a Schick. Tím končíme.

To není mnoho. Zvláště když si představíme, jak budou zápasy českého mužstva na evropském šampionátu pravděpodobně vypadat. Neočekává se, že bychom v utkáních se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem drželi míč víc na kopačkách než soupeř.

Naopak se očekává, že Vrbův celek bude bránit v bloku (mnohdy nejspíš hlubokém) a bude vyrážet do rychlých protiútoků.

K tomu mužstvo potřebuje dynamické hráče s vysokou akcelerací. Protože kdo neběhá a nehraje rychle, nemá opravdu nárok.

Konkurence se podle toho zařídila. Joachim Löw zařadil do širší německé nominace dravé mládí – dvacetileté, respektive jednadvacetileté naděje Weigla, Kimmicha, Brandta (všichni tři bez jediného startu v A-týmu) či Saného (1 start). Deset hráčů má v rodném listě rok narození 1992 a výše.

Angličané zařadili na předběžný seznam vyvolených i osmnáctiletou kometu Manchesteru United Rashforda. Spolu s ním je v kádru spousta dalších mladých pušek, namátkou Kane, Dele Alli, Sterling, Sturridge, Clyne.

Nominace Francie? Totéž.

Namítnete, že těm se to omlazuje, když mají kupu hvězdiček pravidelně hrajících špičkové ligové soutěže.

Tak se podívejme na Slováky. Kouč Kozák se nebál sáhnout po útočnících Zrelákovi (22 let, 1 start v A týmu), Berovi (20, 0), obránci Škiniarovi (21, 0) či záložníkovi Dudovi (21, 9).

Černého nezkušenost? V Ajaxu si to nemyslí

Je to logické: mladí mají tolik potřebný drajv, navíc jde o vklad do budoucnosti. Jsou to hráči s potenciálem, takže jejich účast v přípravě na EURO, případně samotný prožitek z vrcholného turnaje pro ně bude zkušenost k nezaplacení. A pro reprezentace pozitivní příspěvek k přirozené  plynulé generační obměně. Zkrátka jde o přemýšlení s perspektivou a ne ve stylu – po nás potopa.

Vrbův přístup? Odlišný. Z jednadvacítky vytáhl na poslední chvíli do širšího týmu jen Schicka. Když přišla řeč na Václava Černého, osmnáctiletého teenagera, který nasbíral 8 startů za A-tým Ajaxu Amsterodam a dal za něj gól v Evropské lize na Celtiku Glasgow, odpověděl: „Nemá tolik zkušeností s dospělým fotbalem.“

V Ajaxu si to nemyslí. Jinak by talentovaného mladíka, jehož předností je rychlost a schopnost obejít soupeře, nenasadili ve finále sezony do zápasů, v nichž šlo o mistrovský titul. Dozvíme se někdy, kolikrát se byl na Černého podívat v Ajaxu trenér Vrba (nebo jeho spolupracovníci), aby ho viděl naživo a mohl si ověřit, jestli by stálo jím okysličit střed pole nebo ne?

Trenér Vrba vybral hráče pro EURO! Jede Rosický, šanci má i Schick
Video se připravuje ...

Co Jakub Brabec? Reprezentace má nouzi o stopery, ale jeden z nejlepších střední obránce v lize, vicemistr Evropy U19 a hráč prověřený Evropskou ligou není ani na širším seznamu. „Bylo mi oznámeno, že není stoprocentně fit. Měl nějaké problémy, nemělo by smysl ho zvát, když není úplně v pořádku,“ odvětil Vrba.

Sparťan Dočkal , který také není v pořádku, od něj pozvánku dostal. Sparťan Šural , jenž od 17. dubna nehrál kvůli poraněnému kotníku, také. U třetího sparťana Brabce však nečeká, že by se mohl dát dohromady. Naopak je velkorysý a nechává ho doléčit, aby byl hlavně klubu k dispozici pro kvalifikaci Ligy mistrů.

Třeba jeho zranění je opravdu takové, že není šance na účast na EURO. O to větší škoda, že jsme se to na rovinu nedozvěděli. Stejně jako u Juliše. U něj se kouč Vrba omezil na konstatování, že mu hráč řekl, že není zdravotně v pořádku.

Sledujte NOMINACE NA EURO 2016 ONLINE ZDE>>>

Čímž Juliše vystavil podezření, že je pan bolístko a ohrňuje nos nad takovouhle příležitostí. Vždyť každý ví, že odehrál v posledním ligovém kole závěrečných 33 minut. A Sparta by ho přece neposlala v utkání, ve kterém už o nic nešlo, na hřiště, kdyby nebyl fit.

Aby bylo jasno, Juliše vůbec nepodezřívám ze simulantství, naopak dobře vím, že má bezvadný charakter a kdyby záleželo jen na něm, jel by se určitě poprat o lístek na EURO i s jednou nohou. Jen mi tady něco nehraje a vedení reprezentace to nikomu otevřeně nevysvětlilo, čímž udělalo medvědí službu Julišovi, Spartě i sobě.

Podobné je tomu u případu Rosického . Trenér Vrba si chválí, že jede naplno a je nachystaný na těžké zápasy na EURO 2016, ale jeho kolega Wenger si českého Mozarta nedovolil postavit ani na minutu do závěrečného zápasu Premier League, před nímž se Rosický s klubem rozloučil. I když ho má rád, netroufnul si to. Proč? Londýnskému celku ještě šlo o druhé místo v tabulce.

Vrbova nominační procedura mi prostě leckde nedává logiku.

Česká nominace na EURO 2016

Brankáři: Petr Čech (Arsenal), Tomáš Vaclík (Basilej), Tomáš Koubek (Sparta)
Obránci: Pavel Kadeřábek (Hoffenheim), Theodor Gebre Selassie (Werder Brémy), Tomáš Sivok (Bursaspor), Michal Kadlec (Fenerbahce), Ondřej Zahustel (Sparta), Roman Hubník (Viktoria Plzeň), David Limberský (Viktoria Plzeň), Daniel Pudil (Sheffield Wednesday), Marek Suchý (Basilej).
Záložníci: Vladimír Darida (Hertha Berlín), Jaroslav Plašil (Bordeaux), David Pavelka (Kasimpasa), Jiří Skalák (Brighton), Ladislav Krejčí (Sparta), Bořek Dočkal (Sparta) Josef Šural (Sparta), Tomáš Rosický (Arsenal), Daniel Kolář (Viktoria Plzeň), Jan Kovařík (Viktoria Plzeň), Lukáš Mareček (Sparta)
Útočníci: Tomáš Necid (Bursaspor), Matěj Vydra (Reading), David Lafata (Sparta), Patrik Schick (Bohemians), Milan Škoda (Slavia).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud