Pavel Hartman
Premium
15. července 2018 • 04:40

MS 2018 vs. český alibismus. Proč slaví "malé země" a jak se buduje tým?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co by nemělo zapadnout z mistrovství světa ve fotbale, které právě vrcholí? Hlavně to, že důvody, kterými se v tuzemsku omlouvala neúčast české reprezentace na šampionátu, roztrhal turnaj v Rusku na cucky. Proč o úspěchu reprezentace nerozhoduje počet obyvatel? Jak uspěl tým jako Švédsko bez největší hvězdy? Jak přistoupit k budování týmového ducha? Pojďme si tři ústřední české alibistické řeči zkonfrontovat s realitou MS 2018.



1. Jsme malá země, nemáme z čeho vybírat

Česko má po rozchodu se Slovenskem 10 milionů obyvatel.

Osmifinále turnaje si zajistilo Dánsko s necelými 6 miliony obyvatel i Švýcarsko s 8,5 milionem. Do čtvrtfinále dojela Uruguay s bezmála 4 miliony a desetimilionové Švédsko. Semifinále si zahrála Belgie (11 milionů) a čtyřmilionové Chorvatsko se těší na historické finále. Do základní skupiny se kvalifikovali Islanďané, kterých je 332 tisíc, možná teď už 333, a Panamci, jichž napočítáme 4 miliony. Čechů tedy není málo na to, aby nemohli dát dohromady mezinárodně konkurenceschopnou reprezentaci.

2. Musíme si počkat na další generaci Nedvědů, Poborských a spol. 

Švédsko = Zlatan Ibrahimovic. Tuhle rovnici brali všichni léta za nezpochybnitelnou. Zdálo by se, že po Zlatanově odchodu z národního týmu musí nastat potopa. Vždyť jak sám Ibra na jaře poznamenal: „Mistrovství světa beze mě není mistrovstvím světa.“ A přímo ze šampionátu v Rusku, kam zavítal v rámci reklamní akce, kamarádům vzkázal: „Prostě si užijte mistrovství světa. Žádný tlak, protože já už tam nejsem.“

Seveřané mohli brečet nad tím, že přišli o nejlepšího střelce týmu a vymlouvat se, že nyní nikdo od nich nemůže nic čekat, ovšem zvolili jiný přístup. Dělali všechno pro to, aby se s citelnou ztrátou vypořádali. V kvalifikační skupině vyřadili Nizozemce, získali skalp Francie a v baráži šokovali Italy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud