Pavel Janega
6. září 2013 • 21:03

Měl by Bílek skončit? Krutá pravda zní, že je na to pozdě

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do Česka přijelo během kvalifikace pět soupeřů, ale národní tým z nich porazil akorát Maltu… To není pro trenéra Michala Bílka vůbec lichotivá vizitka. Byť teoretická šance pořád existuje, bez bodů z domácích vítězství se na mistrovství světa postupuje stěží. Teď navíc národní tým podlehl Arménii (1:2), což znovu vyvolává otázku nad Bílkovou pozicí. Diváci vyzývající ho v Edenu k odchodu by možná s krutou pravdou nesouhlasili, ale na jeho odvolání – pokud přijde – je už stejně pozdě.



V březnu přežil kritický moment. Po výbuchu s Dánskem (0:3) fanoušci hlasitě odvolávali reprezentační trenéra Michala Bílka. Jenže Miroslav Pelta se pro změnu před zápasem v Arménii neodhodlal se slovy „nebudeme zmatkovat“. A po následném vítězství 3:0 celý Výkonný výbor FAČR Bílka podržel.

Reprezentační kouč přitom nesplnil jasně daný úkol: vydolovat z obou zápasů šest bodů, přinejhorším čtyři. Skutečnost? Propadák. A navíc – fotbalová vláda o Bílkově setrvání u kormidla národního týmu ani nehlasovala! „Převážil většinový názor,“ vysvětloval tehdy Pelta. „Bílek a realizační tým mají podporu, dokud bude aspoň teoretická šance na postup do Brazílie.“

A to si připomeňme, jak se Pelta vyjádřil na adresu fanoušků, kteří chtěli Bílkovu hlavu: „Je to hysterie a davová psychóza…“ Takže: Bílek společně s manažerem Vladimírem Šmicrem dostali na oko vyhubováno, ale vůbec nic se nezměnilo. „Ono to nějak dopadne,“ řekli si nejspíš na Strahově. Dobrovolně se vystavili riziku, že budou mít máslo na hlavě také oni. A už se jim tam roztéká.

Bílek nesplnil další úkol, který dostal: v Edenu neporazil Armény. Ale čemu se divit? V kvalifikaci o MS 2014 národní tým doma porazil akorát Maltu a uhrál bezbrankové remízy s Bulharskem a Itálií. To je zatraceně málo.

Marketingový slogan FAČR „MISSION POSSIBLE“ se rychle změnil na  „MISSION IMPOSSIBLE“. Češi se pomalu s mistrovstvím světa loučí a je otázkou, kdy se rozloučí s Bílkem. Jednou už svoje setrvání viděl černě: „Jestli nevyhrajeme v Arménii, tak je to asi můj konec.“

Teď neporazil Arménii doma, bude to jeho konec?

Skleslí čeští reprezentanti po zpackaném kvalifikačním duelu v Edenu. S Arménií prohráli 1:2
Skleslí čeští reprezentanti po zpackaném kvalifikačním duelu v Edenu. S Arménií prohráli 1:2

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud