Pavel Novotný
7. ledna 2017 • 18:00

Páté místo nemusí být cíl. Karolína Plíšková by měla atakovat úplný vrchol

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli triumfovala na turnaji v Brisbane, v pondělí se jméno Karolíny Plíškové objeví na pátém místě světového žebříčku.  Není to její maximum, na stejnou příčku se dostala už po své loňské finálové účasti na US Open. Tím to však pro českou jedničku zdaleka končit nemusí, její soupeřky totiž nějakou hvězdnou formou v úvodu sezony netrpí.



O takovém začátku spolupráce s Davidem Kotyzou snad ani nesnila.  První turnaj a hned triumf a navíc naprosto suverénním způsobem. Kromě čtvrtfinálové bitvy s Vinciovou prošla lounská rodačka turnajem naprosto jasně s impozantním skóre setů 10:1!

To však pro čtyřiadvacetiletou tenistku nemusí být konečná. Kromě skvělých výkonů jí totiž nahrává i nestálá forma hlavních konkurentek. Ani jedna z pěti tenistek, které se v žebříčku ještě v neděli držely před ní, totiž v úvodu sezony nezáří.

Jednička Kerberová skončila v Brisbane ve čtvrtfinále, Serena Williamsová vyhořela v Aucklandu po mizerném výkonu plném chyb už ve druhém kole, Agnieszka Radwaňská skončila ve čtvrtfinále v Šen-čenu, Simone Halepová hned na druhé soupeřce na stejném turnaji a Dominika Cibulková došla stejně daleko v Brisbane.

Alize Cornetová při slavnostním ceremoniálu vedle vítězné Karolíny Plíškové
Alize Cornetová při slavnostním ceremoniálu vedle vítězné Karolíny Plíškové

Potrženo, sečteno, největší konkurentky české tenistky došly maximálně do čtvrtfinále, což staví Karolínu Plíškovou do role jedné z velkých favoritek na blížícím se Australian Open. Navíc je tady jistota, že svěřenkyně Davida Kotyzy se z velké šance na další posun rozhodně nezblázní. „Ani tohle neznamená, že se musí dařit celou sezonu,“ zůstala po svém sedmém turnajovém triumfu při zemi.

Zvládnout syndrom Radwaňské a útočit na vrchol

Je tu totiž druhá stránka a tou je fakt, že Karolína Plíšková má až na vyrovnanou bilanci se Serenou Williamsovou s každou soupeřkou z TOP 6 horší vzájemnou bilanci, s Agnieszkou Radwaňskou pak dokonce 0:7.

Přesto, Serena Williamsová je v pětatřiceti letech pomalu na konci své kariéry, Simone Halepová trpí častými výkyvy formy a ani světová jednička Angelique Kerberová nepůsobí tak dominantním dojmem, jako byly svého času sestry Williamsovy, Kim Clijstersová, Justine Heninová, Maria Šarapovová či ještě dříve Steffi Grafová a Martina Navrátilová.

A pokud se Karolína Plíšková dokáže vyrovnat se syndromem Agniezsky Radwaňské, není důvod, aby nemohla zaútočit na absolutní vrchol. Svým agresivním stylem tenisu založeným na skvělém servisu k tomu má všechny předpoklady.

Připočteme-li navíc i skvěle rozjetou sezonu v podání Kateřiny Siniakové a její triumf v Šen-čenu, má se český fanoušek v letošní sezoně opravdu na co těšit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud