Pavel Novotný
9. března 2017 • 21:30

Davis Cup na dva vítězné sety ve dvou dnech? Razantní změna může prospět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva vítězné sety místo tří, daviscupové bitvy smrsknuté do dvou dnů… To vše s velkou pravděpodobností čeká slavný Davisův pohár. Soutěž, která se čím dál tím více potýká s nedostatečným zájmem hvězd, tak nadále hledá cestu, jak slavné bitvy o „salátovou mísu“ znovu vrátit do popředí zájmu těch největších es světového tenisu. První krok již byl učiněn a podle mého názoru je správný.



Není to tak dlouho, kdy Mezinárodní tenisová federace definitivně odklepla fakt, že pátý set daviscupových zápasů rozhodne tiebreak. Nekonečné bitvy trvající často přes pět hodin, které zásadním způsobem ovlivňovaly plány především televizním společnostem a v konečném důsledku i hráčům, tak dostaly první ránu.

Tu druhou a definitivní přineslo čtvrteční usnesení ITF. Berdych a spol. tak s velkou dávkou pravděpodobnosti budou o body bojovat v maximálně třísetových zápasech, jak je to běžné kromě grandslamových turnajů na všech světových podnicích.

Fanoušek tak může zapomenout na nelítostné pětisetové řeže, kdy hráči z posledních sil bojovali o bod pro svoji zemi. Památné bitvy Štěpánka s Karlovičem z roku 2009, který český hráč vyhrál po 6 hodinách a 33 minutách 16:14 v pátém setu, tak zůstanou nepřekonány. Na jednu stranu možná škoda. Podíváme-li se na to však ze širšího pohledu, soutěži to může prospět.

Pokud totiž tenista kývl na to, že bude reprezentovat v Davisově poháru, musel počítat, že během víkendu také odehraje i patnáct setů (Tomáš Berdych by o tom mohl vyprávět). To v nabitém kalendáři byl tvrdý zásah do rozvrhu tenisových hvězd. „Daviscupový víkend pro mě znamená, že se celý další týden z toho dávám dohromady,“ pronesla nejedna tenisová hvězda.

Final Four? Davis Cupu nepomůže

A je tu další změna jak udělat Davisův pohár atraktivnější. Nahustit tenisové bitvy po vzoru Fed Cupu do dvou dnů. I to považuji za krok správným směrem. Pro hráče to bude znamenat mnohem jednodušší plánování a ušetření tolik drahocenného času.  

A že by tyto změny opravdu mohly fungovat, naznačil nedávno i Novak Djokovič, který by se nebránil ani razantnějšímu kroku. „Mělo by se hrát jen po dva dny na dva vítězné sety, třeba jen dva singly a jedna čtyřhra,“ říkal dvanáctinásobný grandslamový šampion.  

Změny v počtu setů a dnů však nejsou jedinými, které vedení ITF v čele s Davidem Haggertym plánuje. V úvahu připadá z mého pohledu hodně nešťastný návrh na zavedení systému Final Four, což by znamenalo, že by se semifinále a finále soutěže hrálo v rozpětí jednoho týdne na neutrální půdě. Slavná soutěž by tak přišla o to nejdůležitější - atmosféru a nadšení fanoušků, která může vzniknout právě jen na základě domácích zápasů.

Návrh na změnu ohledně počtu setů a dnů musí být ještě na srpnovém zasedání odhlasován, v platnost by mohla nová pravidla vejít už v příští sezoně.  

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud