Pavel Novotný
30. dubna 2017 • 00:30

Divoká karta pro Šarapovovou na French Open? Návrat ať si vybojuje sama

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrátila se ve velkém stylu. Znovu ukázala, že je velká hráčka a pokud bude chtít, dostane se zpět mezi elitu. Ve Stuttgartu došla Maria Šarapovová do semifinále, až tady se zastavila po třísetové bitvě na Francouzce Mladenovicové. Představí se však pětinásobná grandslamová šampionka i fanouškům na French Open?



Kdo by jí nechtěl mít mezi startujícími hráčkami. Vítězka pětatřiceti turnajů, bývalá světová jednička a donedávna jedna z nejvíce vydělávajících sportovkyň i sportovců světa je tahákem pro miliony fanoušků a zárukou tučných zisků.

"Maria je hvězda. Bude to mít velký ohlas. Vidíte, jak se všichni na středu těší,“ říkal před začátkem turnaje ve Stuttgartu šéf ženského okruhu WTA Steve Simon. A měl pravdu. Návrat ruské star provázel obrovský zájem fanoušků i médií po celém světě.

Pomůže však Šarapovové divoká karta i k účasti na French Open, které začíná za necelý  měsíc? Jedno je jisté už teď. Semifinále ve Stuttgartu jí na účast alespoň v kvalifikaci Roland Garros nestačí, další šance si tuto možnost vybojovat, dostane v Madridu a Římě. Jak jinak díky divokým kartám od pořadatelů.

Zda jí však výsadu startovat v hlavní soutěži dají o organizátoři pařížského klání, není stále jasné.  V každém případě je to jejich výhradní a nezpochybnitelné právo. Je tady však ještě druhé hledisko a tou je morální oprávněnost. A tady bych se přikláněl k tomu, aby druhý grandslamový podnik roku svoji dvojnásobnou vítězku oželel.

Maria Šarapovová nestačila ve Stuttgartu na MladenovicovouFoto Reuters

Proč? Divoká karta je podle nepsaných pravidel udělována tenistkám vracejí se na okruh například po zranění, mateřské dovolené, případně mladým talentům z většinou pořádající země, kteří by se na základě svého umístění v žebříčku do hlavní soutěže nedostaly.

Do žádné z těchto kategorií třicetiletá tenistka nespadá. Patnáctiměsíční zákaz tenisu dostala za použití zakázaného prostředku a je úplně jedno, zda k tomu došlo úmyslně či nikoliv.

Se Šarapovovou by mělo být v tomto případě zacházeno jako s jakoukoliv jinou tenistkou, to znamená, že svoji účast na největších tenisových podnicích by si měla vydobýt na základě získaných bodů na menších turnajích.   

„Doufám, že prezident Ronald Garros Bernard Giudicelli zůstane u toho, co řekl a nenabídne jí divokou kartu na Roland Garros,“ řekla Francouzka Alize Cornetová. A zdaleka není v tomto názoru osamocená.

Upřednostní pořadatelé Roland Garros nakonec ekonomické či morální hledisko?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud