Pavel Ryšavý
11. října 2016 • 17:15

Případ Zadina: Není to o hrdinovi a padouchovi. Pravda je na obou stranách

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klenot pardubického Dynama. Tak bývá nazýván šestnáctiletý hokejový útočník Filip Zadina. Od malička byl vychováván, aby se z něj jednou stal rozdílový hráč a zamířil do NHL. Svůj talent předvedl na posledním Memoriálu Ivana Hlinky a očekávalo se tak, že se pevně usadí v hlavním týmu Pardubic. V letošním extraligovém ročníku odehrál sedm zápasu. Trápení mužstva na začátku soutěže však zapříčinilo, že byl Zadina poslán do juniorky. Na to mladík a jeho zástupci zareagovali tak, že se chystá odchod do Švédska. Dynamo to však rázem zatrhlo.   



Je to tanec po hodně tenkém ledě. Hokejové Pardubice už v létě musely přesvědčovat tým kolem Filipa Zadiny, že mladík dostane hodně šancí, bude hrát extraligu dospělých, ne mydlit čtvrtou lajnu a že se před ním otevře pořádná šance. Proto nemá cenu, aby v létě odcházel do zahraničí.

Nakonec Zadina právě do čtvrté lajny spadl, až extraligu opustil úplně, v Pardubicích hraje jen za juniory, balast stranou, úrovní jde o hodně mizernou soutěž, která hráči jeho formátu absolutně nemá co dát.

Má logiku, že se hráč a jeho zástupci vyděsili. Místo pokračování cesty směr NHL, dalšího růstu, krok dolů? Rána. Tím spíš, kdy Nečas, Galvas a Kvasnička, další zástupci ročníku 1999, hrají nejvyšší soutěž s průměrným časem na ledě přes 12 minut a Zadina mezi dospělými není. Nejspíš proto se pekl odchod do Švédska. Jenže nedopekl a kdo ví, jestli někdy dopeče.

Hlavní je, aby byl hráč připraven na draft v roce 2018. Tak se na věc dívá agent i otec Marek, zájmy klubu jsou jim v danou chvíli jedno. To se dá chápat.

Pohled Pardubic má ale taky svoji pravdu: Byl jsi bez sebevědomí? Načerpej ho zase dole, tam, kde umíš být dominantní, pak se vrátíš silnější, když si to zasloužíš. Je jedno, jestli za týden, nebo za měsíc, ale počítáme s tebou.

Tenhle případ nemá hrdinu, ani padoucha. Ale dvě strany, z nichž každá dělá to, co je pro ni nejlepší. Zástupci mladého hokejisty i klub spolu hlavně nesmí přestat mluvit. Navíc tohle může Zadinu potkat i venku, jakkoliv je výjimečný, tak když se nebude dařit, zkrátka nebude hrát.

Pokud tohle vezme jako užitečnou lekci, že při prvním nezdaru se nemá nic zabalit, ale víc makat, může ho jeden malý pád na dno posunout ještě dál. Kvalitu má totiž obrovskou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud