Pavel Ryšavý
29. března 2017 • 08:26

Do baráže musíte otisknout kus sebe. Jinak se zavře voda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna výhra ještě extraligu nedělá. To samé porážka neznamená, že se od středečního rána začnou v Pardubicích nebo Karlových Varech prodávat lístky na Prostějov a Litoměřice. Jenže je tady věc, kterou první kolo baráže ukázalo docela dobře. Jak trefně glosoval Petr Čáslava: Jestli si myslíte, že přejedete týmy z první ligy hokejovostí, jste vedle.



Před baráží zněly z pardubické kabiny termíny jako: Chceme, musíme, věříme, potřebujeme, zapomeneme, jedeme od nuly a tak dále. Beru, má to logiku, trenér neřekne větu o tom, jak jsou všichni dlouhodobě v kýblu, tudíž se klepe, jestli parta, která jde celý rok od porážky k porážce, v tom srabu nezůstane dál. Tvrdit něco jiného, byl by blázen.

Přeje si, ať začne z nějakého záhadného důvodu válet a vyhrávat.

Takhle to ale spíš nechodí.

Sportovec není robot. Nemůžete zmáčknout restart a být v klidu, že za pár sekund je minulost dávno uzavřenou kapitolou. Tady nepomáhá ani formátování harddisku. Všechno má svůj vývoj. Důvody, proč spadlo Dynamo na poslední příčku v extralize, nesmaže týden tréninku. Jsou tam pořád a nezmizí do konce baráže. Pardubice si tuhle sezonu budou muset vyžrat do dna.

V jednom měl trenér Miloš Holaň ale stoprocentní pravdu. Sezona začala v tuhle chvíli od nuly, a pokud se nezvládne Dynamo vypořádat se soupeři z nižší soutěže, nemá mezi elitou co dělat. A je úplně jedno, jakou má klub historii nebo fanouškovskou základnu. Kruté, jenže o to pravdivější. Ukažte se, že na to máte, že si zasloužíte extraligu. Férová šance o dvanácti zápasech. Uspěješ? Fajn. Neuspěješ? Tvoje smůla. Šance na reparát už není.

V baráži se nikdo nemůže vymlouvat na bývalého majitele Šmidberského nebo samovládce Rohlíka. Tady už ne.

Největší problém pro Dynamo aktuálně vidím v tom, že jde o tým bez budoucnosti. Nešlapal, hrál strašně, jestli soutěž udrží, v téhle podobě určitě příští rok v extralize nezůstane. Dost hráčů nejspíš uslyší větu, že není moc za co děkovat, ale ať se daří jinde. Sbohem. V Karlových Varech tenhle problém řešit nebudou, tam je jádro kompaktní, jen se doplní. Jihlava s Českými Budějovicemi se zase ženou za snem, to je taky jiný případ.

A teď jsme u věty Petra Čáslavy. Baráž se nehraje na krásu a fištrón, ale na vůli a bolest. Máte smlouvu, jste profesionál, nejdete žádný zápas odklouzat. Dáte tam přesně to, co máte v popisu práce. Ale může to být málo. Když Čáslava mluví o srdci, může to znít třeba jako klasická fráze. Nicméně kus ze sebe do takových zápasů otisknout musíte. Neexistuje, že si jdete jenom zahrát, vy potřebujete baráží žít. Žít a přežít, nebo v ní zemřít. Tak je nutné mít v sobě nastavený mechanismus. Přesně, jak předvedly České Budějovice.

A když nemáte? Sbohem. Zavře se nad vámi voda.

Pardubice - České Budějovice: Konec euforie! Luboš Rob vstřelil vítězný gól, 1:2
Video se připravuje ...

Pardubice - České Budějovice: Porval se i kapitán! Tomáš Rolinek se zapojil do bitky
Video se připravuje ...

Pardubice - České Budějovice: Obrovská radost! David Tomášek vyrovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud