Pavel Ryšavý
3. července 2017 • 10:38

Jágrova hvězdná éra (asi) končí. Ale pořád může odejít jako vítěz

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebylo to žádné hrubé jednání, Florida zkrátka řekla legendě „NE“. Nový směr, nová cesta. Prý víc do rychlosti. Jaromír Jágr se musí poohlédnout po jiné adrese. Svojí představou o gáži a roli podle zámořských novinářů legenda do organizace Panthers nezapadala.



Generální manažer Dale Tallon zkrátka udělal věc, která je podle něj nejlepší pro celou organizaci.

Jeho vize, jeho tým, jeho pohled, jeho zodpovědnost. Sem se sentiment nevtlačí. Rozhodl jako tvrdý byznysmen.

Jestli měl pravdu, nebo ne, ukáže až sezona, jasně. Pět lidí vám řekne, že se spletl, pět ho pochválí za super krok.

Jednu věc jeho rozhodnutí ale ukázalo. NHL přestává věřit, že Jaromír Jágr může být v příští sezoně, kdy mu bude 46 let, pořád ten hráč, na kterém hodně věcí stojí.

Pravda, když vidíte vysoké číslo, nedivíte se. Jenže je to poprvé, proto všechno působí tak nějak zvláštně. Pittsburgh, Washington, New York Rangers, Philadelphia, Dallas, Boston, New Jersey a nakonec i Florida. Tam všude měl být na ledě kápo. A v drtivé většině zápasů i byl.

Panthers nejsou špička ligy, jednou by sem chtěli patřit, ale zatím se tam jenom drápou a stejně byl v očích jejího bosse Jágr přinejlepším členem třetí lajny. Výš ho prý neviděl. To je hlavní vzkaz.

Co to znamená? Že elitní celky budou přemýšlet podobně. Asi i tvrději. Nashville, Chicago, Pittsburgh, Washington... Nikdo Jágra nevezme jako hvězdu prvních dvou lajn. To je fakt, se kterým se musí smířit sám, i jeho okolí.

Na druhou stranu asi u každého týmu NHL najdete minimálně tři důvody, proč by právě tam měl pasovat.

Má to ale háček. Když opustí organizaci Panthers, kde byl zakořeněný, měl silnou pozici, jinde to takové nebude. Čeká na něj úloha válečníka v záloze, který se občas dostane na přesilovku, kdyby to nešlo. A když se chytne, zůstane v ní. Když ne, zpátky spadne na nějakých 12 minut na zápas.

Teď jde o to, jestli tohle on sám hledá.

Kdyby ano, může si vybírat z dobrých 20 adres. Pokud řekne, že tohle má být poslední sezona v NHL, ve které půjde po Stanley Cupu, může končit velký příběh happy endem. Chce to drobnost. Přehodnotit svůj postoj, s platem spadnout někam k milionu dolarů a přijmout roli velké tváře, která je hokejově jednou z davu. Je na tohle připravený?

Jestli se s Amerikou chce loučit jako ten, jenž celou tíhu týmu hodí na svá ramena, bude organizací, které stojí o tyhle služby, výrazně méně. Maximálně dvě. Nebo taky žádná. Všechno je možné.

Jaromír Jágr je legendou NHL, před kterou se úctou všichni hned zlomí v pase. Dokázal velké věci. On, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Bobby Orr a Gordie Howe budou vždycky ti největší. Jednou se k nim přidá i Sidney Crosby. Na tuty Jágra uvedou do Síně slávy.

Jenže když chcete útočit na Stanley Cup, brzdí vás představa, že od roku 2012 nedal v play off ani jeden gól. I přes svou nespornou herní inteligenci a schopnost se přizpůsobit moderním hokejovým trendům má navíc neodstranitelný rychlostní handicap. Ano, je to lídr. Tahoun, který svým přístupem i příběhem vyjančí svoji kabinu. Jenže všechno jednou končí, i Jágrova éra. Vychází mi to tak, že roli generála mohl plnit ještě jednu sezonu na Floridě, ale ta se dala jiným směrem. V Arizoně ho na tuhle pozici nevezmou a v Las Vegas kraluje generální manažer George McPhee, který ho nechtěl už do Washingtonu, kde byl Jágr v nejlepších letech.

Bude těžké, aby někde podepsal smlouvu jako hvězda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud