Pavel Ryšavý
4. dubna 2018 • 17:55

Kdo k reprezentaci? Všechno dopadne tak, jak si bude přát Král

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první pohled to vypadá, že se toho zase tak moc neděje, je klid. Všichni se soustředíme na mistrovství svět a šlus. Konec debaty, my se rozhodně do ničeho teď pouštět nebudeme. Tak aktuálně vypadá oficiální pohled hokejového svazu na situaci kolem nového trenéra národního týmu. To ale neznamená, že se nic neděje. Naopak.



Svazový boss Tomáš Král je velký pokerový hráč, rozhodně jeden z nejschopnějších sportovních funkcionářů v Česku. Nevidíte ho vystupovat pětkrát týdně v televizi, ani s ním nečtete pravidelné velké rozhovory v novinách. To už musí být. V zákulisí ale téměř pokaždé dosáhne toho, co sám chce. Neprodává se jeho tvář, spíš práce.

Můžete se přít o tom, jestli je to výhoda, nebo ne. Faktem je, že kolem sebe nemá dostatečně silné spolupracovníky, kteří by ho přesvědčili o tom, jak v současném virtuálním světě, kdy se informace šíří rychleji než světlo, je nutné dbát i na svoje osobní PR, potažmo celé organizace, kterou vedete.

Je to jeho smůla. Protože v době, kdy by český hokej bral medaile, hodně by se vykládalo, jak z organizačního pohledu svaz šlape. Takhle to teď nevidíte. Tu a tam hokejová generalita v komunikaci selže, což ale není chyba bosse, spíš lidí, které má okolo sebe.

Pravdou totiž je, že i ve složitější době je hlavně díky Královi svazová kasa v dobrém stavu, není problém sehnat peníze na různé projekty. On ale rád drží věci do poslední chvíle pod pokličkou, o čemž svědčí i fakt, že z ostatních sportovních svazů často prosáknou ven informace, co se peče. Tady výjimečně, maximálně až těsně před akcí, když o jeho plánu ví víc lidí.

Slyšíte, že Král pro svůj záměr udělá všechno

Jsem si jistý, že Král nerozjel jeden scénář, kudy by se národní tým dospělých měl ubírat, stoprocentně uvažuje více směry. Ve hře jsou jistě různé modely fungování reprezentačního úseku, stávající i třeba úplně nový. A podle toho, do jaké fáze situace dospěje, se rozhodne, které cestě dá zelenou, bez osobních emocí.

Rozeštvat velké persony není zase takový problém, to zvládnete během pár sekund. Ale dát osobnosti dohromady, aby se podílely na společném díle, zvládne jen funkcionář, který se dívá hodně daleko dopředu.

Třeba si můžete myslet, jaká je utopie mít věčně zaměstnaného Martina Straku u reprezentace. Jak by bylo těžké dát dohromady víc silných osobností. Ale pokud bude Král cítit, že něco z toho je pro něj ideální možnost, nabídne všem zainteresovaným způsob spolupráce, který se bude jen těžko odmítat. Od každého, kdo měl s hokejovým bossem co do činění, slyšíte, že pro svůj záměr udělá všechno.

Stejné to bude i s výběrem reprezentačního kouče na další cyklus. Dopadne to tak, jak si on bude přát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud