Pavel Ryšavý
29. listopadu 2019 • 18:21

Nevědí kudy kam, Salfický je zpět. Pro Pardubice je to špatná zpráva

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oknem ho vyhodíte, přijde dveřmi. Ty zatlučete a komínem se vrátí zpátky. Ho, ho, ho! Jen Dušan Salfický nenese Pardubicím dárky, spíš špatné zprávy. Ta zásadní zní, že klub, který se klepe, aby nesestoupil z extraligy, je v zoufalé personální krizi. A řeší ji tak, že už i oficiálně dává moc k řízení klubu znovu muži, který už jednou selhal jako sportovní manažer, plus jednou coby generální manažer. Na průšvizích Dynama nese hodně výrazný podpis.



Po necelých třech měsících od startu sezony skončil ve funkci sportovního manažera Jaromír Kverka. Na jednu stranu šok, na druhou ne, protože jste v Pardubicích, kde hlavní jsou vztahy a politika. Delší dobu se v zákulisí spekulovalo, že brzy klub Kverku odpálí.

Paradoxní je, že akce nastala po zápase, kdy tým uhrál bod v Liberci. Tam, kde se trenér Radek Bělohlav tak naježil při otázce, jestli tým je na tom opravdu tak špatně psychicky, když znovu ztratil zápas, v němž vedl. Rozčiloval se, že šlo přeci o Liberec! A teď zpátky do Pardubic. Jaromír Kverka končí kvůli tomu, že tým neměl dobré sportovní výsledky.

Z pohledu sportovního klubu jde o hodně divný krok. Už jen proto, že pokud má někdo určovat trend, kudy organizace půjde, dostává obyčejně čas, aby se předvedl. Jenže tohle nikdy evidentně nebyl záměr. Neměl volnou ruku, aby si tým sestavil. Nastoupil po baráži, v létě tým hlavně čistil od chyb, které napáchal Dušan Salfický. Když skončil Ladislav Lubina, měl to být údajně Kverka, kdo prosazoval na jeho pozici Vladimíra Růžičku , jenže neuspěl.

Určitě je jeho chyba, že se nechal převálcovat pardubickým prostředím, neukázal lokty, když generální ředitel Martin Sýkora výrazně zasahoval do sportovní stránky. Nakonec se nechal přejet i Dušanem Salfickým, který v klubu dál figuruje, ale původně měl jen jednat s novými partnery a starat se o příliv peněz do klubu. Tady Kverka selhal. Byl měkký.

Vtipné (tragické, záleží na úhlu pohledu) je, že než Salfický skončil ve funkci generálního manažera, rozdával velké a drahé smlouvy. A tohle jsou kontrakty, kterých se klub obtížně přes léto zbavoval, i když ne vždy to vyšlo. Ve své funkci sekal obří manažerské chyby. Třeba i vysoká smlouva, kterou nachystal pro Denise Kusého, musela projít revizí (výrazně se snížit), než hokejista zase začal hrát extraligu za Pardubice.

Teď mu městský klub vrátil i oficiálně pravomoc jednat za organizaci při sestavování hráčského kádru. Důvod? Je zoufalý. Do toho si připočítejte, divoké finanční veletoče. Nárůst peněz vydaných pro management o čtvrtinu, nebo nákup akcií Jaroslava Šudy za 750 tisíc. Kde to drhne? Město navýší základní kapitál, takže se Šudův podíl zmenší ze 7,5 % na půlku. Tím pádem výrazně padne i cena. Divné? Rozhodně. Ale akce „Salfický zpět“ ukazuje, že překvapení ještě přijdou. Jste připraveni? Opona jde nahoru, zábava pokračuje. Ale tenhle kousek bude těžké trumfnout.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud