Pavel Ryšavý
27. října 2020 • 15:45

Tohle bolí. Představte si hráče, který si vydřel 200 tisíc měsíčně…

Vstoupit do diskuse
18
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | Celý život dřete, jste lepší než vaši vrstevníci. Oni s hokejem praští, vy ne. Daří se vám, má smysl se mu věnovat. Získáte místo v extralize, nepřerostete ji, ale postupně si vybudujete dobrou pozici. Konečně je tady jaro, kdy podepíšete zajímavou smlouvu třeba na 200 tisíc korun měsíčně. Tohle je kýžená odměna za to všechno. První velký kontrakt. Možná i poslední, víte to. Jenže je to léto 2020. Máte smůlu.



Extraliga pár takových příběhů teď nabídne. Nejsou veselé a už nebudou. Hráči se v českém hokeji neměli v posledních letech vůbec špatně. Ale zlatá éra končí. Ne postupně, jak se mezi sebou manažeři pomalu domlouvali, že zbytečně vyšroubovali mzdy za poslední roky nahoru. Je to skok, který způsobil COVID-19.

Podívejte se na našeho hokejistu. Zapomeňte, že všichni hráči jsou milionáři od narození, tak to nechodí. Zapomeňte na talentované teenagery, kteří jdou na draft a pak míří do NHL, teď se nedívejte ani na borce, kteří ovládají bodování soutěže a mají za sebou roky v cizině.

Každého škrty v platu bolí. Jenže našeho hráče nejvíc. Proč? Je mu mezi 29-31 roky. Těžko už bude lepší, nemůžete čekat, že nakopne zásadním směrem dovednosti vzhůru. Už to nejde. Má rodinu, svoje povinnosti, svoje úvěry, pojistky a daňové odvody.

Pohled na prázdné tribuny zimního stadionu Ivana Hlinky
Pohled na prázdné tribuny zimního stadionu Ivana Hlinky

A taky ten vymodlený kontrakt, na který vyskočil třeba ze 110 tisíc měsíčně. Teď se mu dělí dvěma, takže bere ještě méně než před rokem. Už nikdy nebude tak veliký, protože platy v extralize spadly a budou se držet dole. Nefér? Pro něj ano, s tím ale nehne.

Samozřejmě že plat 100 tisíc za měsíc je luxusní příjem. Jenže se zkuste dívat dál. Náš hokejista si tuhle gáži vysloužil třeba v šestadvaceti, do té doby byl na výrazně nižších číslech. Takže počítejte, že za poslední čtyři roky kariéry si vydělal 4,8 milionu hrubého. Paráda, že? Určitě. A další dva roky to může být kolem 100 tisíc možná ještě taky, tedy přihodíme ještě 2,4 milionu. Celkem je to balík, 7,2 milionu bez daní a odvodů.

Náš hokejista se nebude mít špatně. Kdybyste v práci vydělávali 35 tisíc hrubého, tuhle sumu dáte za sedmnáct let „kariéry“. Představte si, že na 35 tisíc jste se dostali ve třiceti. Jenže vy ve 47 letech neskončíte, dál budete vydělávat. On už ne. Byl silný ve svém oboru, který má svůj věkový limit.

A tady je problém u našeho hráče. Hokej dělal třeba od prváku na sportovním gymplu naplno. Byl v něm dobrý. Navíc mohl mít kamaráda v lavici, který bere o půlku méně. Pro něj nebyl sen plat 200 tisíc, ale 100 tisíc. Dělali hokej, dařilo se jim, nic jiného neumějí.

A teď vědí, že mají smůlu. Pokud dobře neinvestovali, riskovali a víc se bavili, čekají je problémy.

Vstoupit do diskuse
18
Články odjinud


Články odjinud