Pavel Ryšavý
6. června 2021 • 11:17

Kanada i Finsko mají přesně to, co Česko od Pešána nedostalo

Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | Každý měl před šampionátem svoje favority. Ale nakonec to dopadlo jako skládání sestavy v podání Filipa Pešána. Napíšete názvy všech týmů na bílé míčky, vložíte do tubusu, zavřete víko, párkrát prohrkáte a vytáhnete. Aha, takže Kanada s Finskem! Takže vlastně to samé jako na MS v Bratislavě. Jen před akcí byste je tam vážně neviděli. Opravdu ne.



Schválně si zkuste otevřít nhl.com, zaškrtnout jen hráče, kteří reprezentují Kanadu. Piště si svoje ideální výběry. Kdy narazíte na hráče, kteří vyrazili do Rigy? Nejdřív určitě na brankáře Darcyho Kuempera, pak dlouho nic. Většina současného souboru by byla někde až ve výběru E, možná F.

A stejně finále na MS? Vidět bychom za tím určitě měli trenéra Gerarda Gallanta. Vzpomínáte? Už jednou udělal s poměrně nesourodou partou obrovský úspěch.

Dostal 30 nových hráčů a hned v první sezoně Vegas v NHL prošel až do finále Stanley Cupu. Tohle prostě umí. Vytvořit v týmu náladu, že táhnete všichni jedním směrem. Byť stačilo, aby Kazachstán bodoval s Norskem a jeho výběr jel domů. Ale stejně nezačal jančit.

Finsko je pořád možná tak trochu podceňované. Sice vyhrálo MS před dvěma lety. Ale stejně. Každý vám řekne, že hlavně dobře a rychle bruslí, to je taková fráze. Jenže k ní přidalo ještě něco navíc. Beton. Mají taktiku, která jim vychází mnohem víc než staré bláznění. Z bruslení neubrali, to vůbec. Jen mají systém, který celý tým drží a právě díky bruslení je tak účelný a nepříjemný.

Spoluhráči se vrhají na finského gólmana Juha Olkinuora po vítězném semifinále s Německem
Spoluhráči se vrhají na finského gólmana Juha Olkinuora po vítězném semifinále s Německem

I když na to už asi nemáte nervy, na chvíli se ještě vraťte k českému představení na mistrovství světa a srovnejte si ho bez emocí s oběma finalisty. Kádr? V žádném případě ho Filip Pešán neměl horší než Finsko a Kanada. Vítěze klubových trofejí na své straně taky měl, vždyť Šimon Hrubec skvěle zvládl play off KHL, Jan Kovář dotáhl Zug k titulu ve Švýcarsku. Jakub Vrána má na těle tetování, které připomíná výhru ve Stanley Cupu. Tohle nejsou žádné béčkové kategorie.

Jenže Česko nemělo trenéra, který dovede z hráčů udělat tým. To se prostě nesešlo, takže kanadská cesta padla. A finská s přesným zaměřením na defenzivní činnost, precizním plněním defenzivních povinností taky. Celý turnaj jste pořádně nepoznali, co chce Česko hrát.

Tohle by mělo být teď tématem velkého hodnocení na svazu. Žádné, že hráčům chybějí dovednosti, ty si řešte u daleko mladších kategorií, tam je to opravdu podstatné a klíčové. Teď prostě trenér nezvládl šampionát. Ptejte se proč. Co udělal špatně.

Mimochodem, Miloš Říha po své první sezoně u národního týmu, která skončila čtvrtým místem na MS, prohlásil, že se toho hodně naučil. A to toho za sebou měl daleko víc než Filip Pešán. Teď se učí jeho mladší kolega. Výsledek vidíte teď. Nedopadlo to vůbec dobře. Mnohem hůř než u Říhy.

Vstoupit do diskuse
14
Články odjinud


Články odjinud