Pavel Ryšavý
14. března 2022 • 10:06

Dva roky pro Francouze jako odměna. NHL je byznys, Colorado ukázalo i lidství

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | Když si promítnete chorobopis Pavla Francouze, zní nový kontrakt na dva roky s Coloradem jako sen. Od play off s Dallasem v roce 2020 bojoval se svým tělem a taky s pořádnou smůlou. Zápasy o Stanley Cup tenkrát nedochytal, potom musel na operaci s oběma kyčlemi. Když to vypadalo, že se vrací, tak si zase poranil kotník. Nakonec v zápřahu nebyl 15 měsíců.



Klub ho podepsal ve chvíli, kdy všude možně po Evropě vidíte docela dost brankářů, kteří jsou schopni naskočit do NHL. Jen z Čechů to zvládli za poslední roky Dostál nebo Vejmelka. Dál vidíte Hussa v St. Louis, Luukkonena v Buffalu, Colorado si na farmě taky vychovává dvaadvacetiletého Fina Annunena. Do Ameriky by se mohl vracet Straus Mann ze Švédska, k tomu může být ve hře klidně 15 brankářů z KHL.

Konkurence je kvůli problémům, které kvůli válce padnou na Rusko, větší než dřív. V téhle situaci dostal Francouz smlouvu na dva roky za 4 miliony dolarů. Je to současný kontrakt, který mu končí, ale jen se překlopil do dalších dvou let.

NHL je sice hodně o obchodu, říká se, jak je krutá a hlavní slovo má byznys. Má, ale Joe Sakic ukázal i lidskou stránku manažera. Francouz za své problém nijak nemohl, dělal, co mu klub řekl. Snažil se vždycky vracet zpátky, jak to šlo. Dvouletá smlouva se dá brát i jako velký dík za loajalitu a příkladné pracovní nasazení.

Kdyby zůstal svět normální, tak si dovedu představit, že by si ale hráč s klubem neplácli. Francouzovi je 31 let, záleží, co jeho tělo ještě vydrží. Ale teď mohl podepsat ještě velkou smlouvu, zajistit si pořádný balík. Jen ne v NHL, v Rusku. Odcházel jako nejlepší brankář KHL, teď by se vracel zpátky se zkušenostmi v nejlepší lize světa. Lovily by ho Petrohrad nebo CSKA Moskva. Roční plat? Určitě přes 40 milionů korun čistého. Za mořem se po všech daňových srážkách dostane zhruba na půlku. Jasně, to pod stromem nenajdete. Ale mohlo být i líp.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud