Pavel Ryšavý
22. května 2022 • 21:21

Rozlučte se, Pardubice. Blümel už vyrostl pro zámoří, NHL kolem něj začne brousit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapeni, jak na MS vypadá Matěj Blümel? Jen si drží svůj extraligový standard. Vážně. Nad jeho 12 góly jste mohli mávnout rukou, že nic extra. Navíc jich měl ještě o pět méně než rok zpátky. Jenže co se týká střelby a vytváření šancí, byl dál než před rokem. Je silný v herních atributech jako vyvážení kotouče nebo dopravení ho do útočného pásma. Byla jen otázka, zde tenhle trend zvládne potvrdit proti lepším protihráčům na šampionátu. Zvládá. Pardubice by se postupně měly loučit s myšlenkou, že ho budou mít na podzim v sestavě.



Být skautem NHL, už jsem vyplnil všechny možné kolonky a prudím šéfa v Americe, že jsem někoho našel. Matěj Blümel má dobrý pohyb, zesílil, dovede dobře vypálit, zvládá hrabat na obou koncích kluziště. Zámořský klub v tuhle chvíli nic neriskuje, pokud si s ním plácne na smlouvě. V Česku jen nedával šance, Pardubice navíc nehrály závratně rychle, nebyl to hokej, který předváděla Mladá Boleslav, Mountfield HK nebo Plzeň, kde by Blümel vynikl ještě víc. Navíc ani se svou dobrou střelou nechodil tolik na přesilovku.

Jeho 12 gólů není výsledek, ze kterého si sednete na zadek. Jenže on neměl problém se do šancí dostávat, kolikrát si je chystal sám svojí rychlostí. Narazil na problém, že neměl klid (možná i někdy kliku) v koncovce. Ale to je věc, na které se dá pracovat. S jeho zápalem a dovednostmi je to hráč, který by měl dávat v Česku běžně 20 gólů plus.

Zvládl by přesun do Ameriky? Na MS máte důkaz. Velmi dobře vypadal u Davida Krejčího s Romanem Červenkou, to samé platí, když se přesunul k Tomáši Hertlovi. Hraje s lepšími hráči, přizpůsobí se, sám je ještě lepší. Nedělá mu problém v kombinaci zrychlit. Nemůžete říct, že by ho jen „dělaly“ geniální nápady Červenky s Krejčím, naopak oceníte, že se nelekne zajetých jmen a funguje symbióza. Zvedl je svojí dravostí, svým pohybem, dobře je doplňoval. Když zvládá hrát vedle Hertla, jednoho z předních hráčů NHL a neměl problém třeba proti Švédsku, má potenciál nastupovat i v lepší soutěži než je extraliga. Hlavně ještě pořád výkonnostně roste.

Hodně samozřejmě napoví příští tři bitvy. Jestli obstojí herně i s USA, Finskem a ve čtvrtfinále, kontrakt ze zámoří na jeho stole přistane. Musí. Výhoda jeho stylu spočívá i v tom, že nejde o mladého hráče, který by se vyžíval v kličkách, jemné hře a snažil by se umotat soupeře na pětníku. Je týmový hráč, ťukne si puk, odevzdá ho, aby ho zase do rychlosti dostal zpátky. Na šanci v NHL je připravený, hraje hokej, který se do zámoří hodí.

A jeho cesta vysílá jeden podstatný signál. Hnát se kvůli NHL do Ameriky není nutná podmínka. Samozřejmě záleží případ od případu. Ale Matěj Blümel se v Česku výrazně zlepšuje, jde to i doma. Důvodem bylo, že hned jak se Richard Král chopil vlády nad pardubickou sestavou, vytáhl ho nahoru v hierarchii týmu, začal mu dávat větší prostor, když se vrátil z americké juniorky. Mladý útočník chodil na klíčové situace a sám to nikdy nevzal tak, že měl splněno. Dál pracuje, zlepšuje se. Taky gólmani v Pardubicích na oko nadávali, jak je pořád otravuje, že potřebuje pilovat střelbu.

Matěj Blümel v utkání proti Norsku
Matěj Blümel v utkání proti Norsku

Tohle totiž je cesta. Když vám v klubu dají prostor a vy sám máte zájem posouvat svoje dovednosti? Nepotřebujete k tomu OHL, WHL, Finsko, Švédsko ani soutěže v USA. Taky doma se posouváte. Určitě i pomohlo, že si Blümela už před rokem vzal Filip Pešán na mistrovství světa. Ano, můžete pro NHL vyrůst i v Česku. Vím, že náš hokej má mnohem víc problémů a dalo by se o nich mluvit hodiny. Ale v kostce se stačí odpíchnout při výchově mladých hráčů o tři pilíře.

1. Věří vám trenér.

2. Klub do vás investuje, podrží vás, má s vámi plán.

3. Když jdou ostatní domů, vám začne práce.

To se dá zvládnout, ne?

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 6 0 1 0 25:5 19
2. Švédsko 7 5 1 1 0 27:10 18
3. Česko 7 4 0 1 2 19:13 13
4. USA 7 3 2 0 2 18:12 13
5. Lotyšsko 7 2 1 0 4 14:20 8
6. Rakousko 7 1 1 2 3 16:22 7
7. Norsko 7 1 1 0 5 15:29 5
8. Velká Británie 7 0 0 1 6 10:33 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud