Pavel Ryšavý
27. června 2022 • 09:50

Z posledního místa ke Stanley Cupu. Trpělivý velitel Sakic věděl, co dělá

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když jste suverénně nejhorší, máte chuť všechno rozprášit. Zničit, změnit, vyházet. Colorado se do téhle situace dostalo před pěti lety. Nezměnilo kapitána. Nezměnilo trenéra. Nezměnilo generálního manažera. Udrželo si čtveřici dříve talentovaných borců (E. Johnson, Landeskog, MacKinnon, Rantanen) a přibyl k nim po tragické sezoně ještě Makar. Teď Avalanche došli pro Stanley Cup.



Hlavní devíza? Na chvíli zapomeňte na hvězdy. Byla to trpělivost.

Někdejší výjimečný útočník Joe Sakic se stal i výjimečným manažerem. Traduje se, že rodina Kroenkeových za ním přišla, jestli by nevzal v Avalanche větší roli, sám se na klíčové křeslo nikdy moc nehrnul. V roce 2009 skončil kariéru, s Coloradem dvakrát vyhrál Stanley Cup, dělal mu kapitána. S hokejem si užil dost. Pomáhat chtěl, ale být tím, kdo všechno řídí? Ne, nemířil sem. Role výkonného ředitele hokejových operací mu stačila.

Ale když se před sezonou 2014/2015 otevřela možnost a majitelé požádali... Vždycky měl organizaci rád, nikde jinde nehrál (předtím v Québecu, ale ten se přestěhoval do Denveru). Tak řekl ano. A jeho třetí sezona se proměnila v horor. Colorado skončilo poslední, až nad propastnou hranicí 21 bodů jste našli Vancouver, nad ní Arizonu, New Jersey, Buffalo.

Tihle všichni vypadali lépe. Před pěti lety. Což není zase taková doba, když si uvědomíte, že v NHL nemůžete divoce nakupovat, ale v době platových stropů musíte dobře promýšlet, koho vzít i koho pustit. Obyčejně dost trvá, než se připravíte vyhrávat.

Nejhorší sezonou se vlastně začalo všechno zvedat. Vzpomenete si ještě na vytrucovaný odchod Matta Duchenea? V bídném ročníku oznámil, že chce pryč. Sakic si počkal, až někdo nabídne dobrou nabídku. Přišla až na startu sezony 2017/2018. Balík obsahoval Samuela Girarda a draft (který klub využil na Bowena Byrama). Začala se doplňovat vítězná sestava.

Sakic během celé pětiletky působil jako velmi zručný chemik. Nachystal substanci, viděl, že tam vždycky něco chybí, tak ji opatrně vylepšoval. Něco přikápnul, něco odfiltroval.

Colorado porazilo v šestém zápase finále Tampu 2:1 a ovládlo sérii 4:2 na zápasy
Colorado porazilo v šestém zápase finále Tampu 2:1 a ovládlo sérii 4:2 na zápasy

Na cestě ke Stanley Cupu každopádně ale provedl velké věci. Například v roce 2019 podepsal Valerije Ničuškina, který se teď zařadil ke klíčovým postavám týmu. On ho vzal tehdy za 850 tisíc po sezoně, kdy v základní části velký „Val“ nedal za Dallas ani jeden gól (teď jich nasázel 25 a 9 přidal v play off).

Nazem Kadri v Torontu končil jako hráč, který neumí ostatní strhnout. Nikdy s ním nevyhrajete, on a Tyler Bozak měli reprezentovat neúspěšnou éru Maple Leafs, kdy klub nedovede udělat postupový krok v play off. Bozak vyhrál Stanley Cup se St. Louis v roce 2019, Kadri se dočkal teď s Coloradem.

Sakic ho držel i po dvou sezonách, ze kterých jste si nesedli na zadek (36 a 32 bodů), pak přišel ročník 2021/2022, kde Kadri dál klasicky prudil, dráždil a k tomu posbíral 87 bodů. V play off dával důležité góly a stal se klíčovým mužem sestavy. Mimochodem, Toronto pořád na ten svůj krok z 1. kola play off čeká.

Sakic výborně ladil i defenzivu, když přivedl ne tak známého Dewona Toewse z NY Islanders. V defenzivním systému byl trochu utopený, ale v Denveru rozkvetl. Navíc s Makarem vytvořili nejlepší pár v NHL. Ryan Murray měl být králem bloků, ale zranil se. Celou defenzivu tak Sakic správně vyostřil brouskem Joshem Mansonem. Před uzávěrkou přestupů přivedl ještě tři útočníky (Cogliano, Lehkonen, Sturm) a dal sestavě potřebnou hloubku.

Šéf klubu trpělivě stavěl svoji pyramidu, kterou mu řídil kouč Jared Bednar. Mimochodem, víte, kdy ho najal? Právě před šílenou sezonou 2016/2017. Podržel ho, věřil mu. Výsledek koncepční práce vidíte teď, kouč celý tým připravil tak, že dokázal sesadit Tampu.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud